Съдят двама мъже, многократно използвали чужда банкова карта за разплащания

  • 20 юни 2022 15:43

  • 1534
  • 0
Съдят двама мъже, многократно използвали чужда банкова карта за разплащания
© pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд двама мъже, многократно използвали чужда банкова карта за разплащания.

32-годишният С.И. и 29-годишният Г.П. са предадени на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна за това, че при условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършители, използвали чужд платежен инструмент без знанието и разрешението на титуляря му – престъпление по член 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Лишаване от свобода и 5000 глоба за мъж, свил лични вещи и платежен документ в Добрич

На 5 юни 2020 година двамата обвиняеми посетили казино във Варна. Там прекарали няколко часа, след което си тръгнали. Близо до игралната зала забелязали паркиран лек автомобил, чиято задна врата не била заключена. Възползвайки се от този факт, приятелите влезли в колата и огледали вещите в нея. Взели със себе си органайзер, където забелязали, че се намира банкова карта. С.И. и Г.П. се отправили към банкомат, където направили два неуспешни опита да изтеглят пари в брой. Те не знаели ПИН-кода на картата и не успели да го отгатнат. Затова решили, че ще започнат да извършват директни плащания на дребни суми, знаейки, че за тях не е нужно да знаят кода за достъп. За времето от 04:30 часа до 13:00 часа на 6 юни, двамата успели да реализират общо 19 плащания на стойност 863,02 лева с чуждата банкова карта.

Междувременно собственикът на платежния инструмент установил липсата му и съобщил за кражбата на вещите си. Обадил се и в банката, чиито услуги използвал, за да деактивира банковата си карта.

Двамата обвиняеми не са осъждани, нямат и криминалистически регистрации.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни всеки от тях може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до осен години и с глоба до двойния размер на получената сума.

Мая Йорданова
1534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини