Ръководители на съдебни институции поисаха на среща в МП промени в промените на съдебния закон

  • 16 юни 2022 17:03

  • 597
  • 0
© Булфото (архив)

Днес, 16.06.2022 г., ръководители на шест съдебни институции обсъдиха с ръководството на Министерство на правосъдието множеството пропуски в последните изменения в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Срещата се проведе по инициатива правосъдното ведомство. В нея участваха ръководителите на Апелативна специализирана прокуратура Ивайло Ангелов, на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, на Апелативна прокуратура – София Радослав Димов, както и представители на Висшия съдебен съвет. Домакини бяха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и заместник-министрите в екипа й.

Ръководителите на съдебните институции единодушно и категорично заявиха позицията си, че без „преработка на преработката на закона“ закриването ще доведе до хаос в правосъдието и „погиване“ на стотици досъдебни производства и съдебни дела с произнесени присъди.

Според магистратите с така приетите разпоредби в съдебния закон работата по досъдебните и съдебни производства ще бъде блокирана. Няма яснота и ред, по който делата, в т.ч. и Европейски заповеди за разследване и молбите за правна помощ, да бъдат изпращани по компетентност на други съдебни органи. Няма да е възможно изпълнението на всички предвидени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) действия. 

Гешев поиска тълкуване от НС на разпоредбите, с които се закрива спецправосъдието

„В Министерството на правосъдието започнаха да разбират, че след закриването на специализираното правосъдие на 27 юли на практика ще бъде блокирано предаването на делата по компетентност на други съдебни институции“, заяви след срещата прокурор Ивайло Ангелов. До 26 юли всички магистрати и служители ще бъдат преназначени в други органи на съдебната власт, а законът задължава предаването на делата след тази дата – когато липсва легитимен орган, когато няма действащи специализирани магистрати и съдебни служители, поясни той.

Повечето дела в Специализираната прокуратура са за престъпления на организирани престъпни групи, действали на територията на няколко съдебни района, коментира прокурор Валентина Маджарова. По думите й, няма здравомислещ магистрат, който да може да определи коя точно окръжна прокуратура или съд са компетентни и трябва да продължат работата по делата. Ще възникнат спорове за компетентност, които ВКС ще трябва да решава „по някакъв начин“. Дотогава ще са минали срокове, с което ще се нарушат правата на обвиняеми, подсъдими и най-вече - на пострадали лица.

Според прокурор Маджарова в опасност са и значителен брой съдебни актове с произнесени присъди. Разпоредбите на закона не предвиждат кой е компетентният съд, който определя т.нар.общо наказание. „Дали това няма да доведе до реабилитиране на осъдени лица“, запита тя. Ние, магистратите, не разполагаме със законодателна инициатива, можем само да изпълняваме закона. Можем само да предупредим, че съществува опасност за по-нататъшното развитие на всички неприключили следствени и съдебни дела.

Според съдебните ръководители единственият вариант да се избегне до хаос в българското правосъдието, е да се обсъдят разумно, предложат и гласуват поправки в закона. Посочен бе и конкретен вариант - след като компетенциите на специализираните органи бъдат прекратени (на 27.06.2022 г.), да се определи срок за решаване на неяснотите и споровете за компетентност и подсъдност, и едва след този буферен период да се пристъпи към преназначаване на магистратите и служителите.

В 7-дневния срок не е възможно физически делата да се изпратят (дори да е ясно на кои прокуратури и съдилища), тъй като става дума за стотици със стотици томове, по тях продължава да се работи, всеки лист се номерира, веществените доказателства са в помещения с хиляди квадратни метри и ще се извозват с камиони. По този начин преди време безпроблемно бяха закрити две военни окръжни прокуратури.

След срещата стана ясно, че зам.-министър Емил Дечев е поел ангажимента да проучи всички поставени въпроси, в т.ч. и повдигнатите от прокурорската колегия пред парламента, както и от главния прокурор.

Филип Епитропов
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини