Надежда Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  • 26 май 2022 16:37

  • 362
  • 3
Надежда Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Приетият закон за закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен период в който ръководителите на закриваните съдилища и прокуратури да организират предаването на приключилите и висящите дела. През изминалите седмици чухме различни твърдения за невъзможност за изпълнения на действащия закон и за непyлноти, чух за проблемите и днес. Но все пак мина един месец. Днес не чух какво е свършено през този период.“ Това заяви министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет в отговор на искането за удължаване на сроковете за закриването на спецправосъдието, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Днес ВСС изслуша ръководители на прокуратури в София. Причина за изслушването бяха промените в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през юли.

„На всички въпроси има законодателни решения. Да, има много работа за вършене, да, тя е трудна работа, но това не означава, че не може да бъде свършена. Голяма част от въпросите са организационни и трябва да бъдат решени в рамките на ВСС", каза още министър Йорданова. „Прокуратурата е единна и тя е едно юридическо лице. Прокуратурата има опит. Закривани са районни прокуратури и вие сте се справили много добре с това. Въпросът за архивите е уреден в правилника за администрацията, има съществуващи разпоредби. Става въпрос за регистратурите за класифицирана информация. Има действащ закон, има компетентен орган, който дава указания по прилагане на закона. Не казвам, че е лесно, трудно е, именно затова има 3-месечен период, за да се организират тези дейности. Ще обсъдя всеки въпрос с екипа си, не казвам, че разговорът спира. Диалогичен човек съм, отбелязах си няколко въпроса“, допълни министърът.

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои ни юридическа катастрофа

„В нито един от въпросите, които чух не виждам нужда от законодателно изменение. Бяха поставени въпроси с дейността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и този въпрос трябва да бъде обсъден внимателно. Разговорите са необходими, за да се спрат това желание за всяване на паника – няма основание за паника“, каза в заключение Йорданова.

Тя обясни, че през следващите седмици Министерството на правосъдието ще започне промени в закона за СРС и припомни за решението по делото "Екимджиев и други срещу България", което се отнасяше за СРС и по него държавата ни беше осъдена.

Константин Тодоров
362 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.26 | 20:01

3
Как ще виждаш,като си сложила перде на очите и широко разтворила бузи.

2022.05.26 | 17:19

2
Тази противна жена излъчва тъпота!
Миноло незабравимо

2022.05.26 | 17:07

1
А на пинокио виждаш ли го или си затваряш очичките, минетчийке

Добави коментар

Водещи новини