Съветът на Европа ще подкрепи усилията на Министерство на правосъдието за ефективна съдебна реформа

  • 13 май 2022 13:47

  • 229
  • 2
Съветът на Европа ще подкрепи усилията на Министерство на правосъдието за ефективна съдебна реформа
© Министерство на правосъдието

Министър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. проведе срещи с Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и с Директора на дирекция "Права на човека и върховенство на правото", Христос Джамакопулус в Страсбур вчера, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Обсъдени бяха текущото и бъдещо сътрудничество при задълбочаване на съдебната реформа в България в съответствие с препоръките на СЕ по отношение изпълнение на решенията на ЕСПЧ, препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и Венецианската Комисия за демокрация чрез право. Очертана беше важната роля на дигитализацията на правосъдието и работата на Комисията на СЕ за ефективност на правосъдието (CEPEJ) в тази област с оглед улесняване на достъпа до правосъдие на гражданите. 

ЕСПЧ ще разгледа с предимство жалба по случая "Осемте джуджета"

Генералният секретар Мария Бурич изрази благодарност към България за подкрепата, която оказва в процеса на популяризиране и ефективното прилагане на Втория допълнителен протокол на Конвенцията за престъпленията в кибернетичното пространство. Националният план за въстановяване и устойчивост в контекста на изпълнение на групите дела „Колеви“ и „С.З“ беше акцент по време на срещата на министър Йорданова с директора на дирекция "Права на човека и върховенство на правото", Христос Джамакопулус. Министър Йорданова запозна г-н Джакумопулос с плана на работната група, сформирана в Министерство на правосъдието, под ръководството на заместник-министър Емил Дечев във връзка с изпълнението на делата. 

В двудневно работно посещение в Съвета на Европа в Страсбург в делегацията, водена от министър Йорданова, участие взеха заместник-министър Емил Дечев, Петър Рашков, пълномощен министър, представител на Министерството на правосъдието в ППРБЕС, директорът на дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ Милена Коцева и Мария Димитрова, правителствен агент.

Филип Епитропов
229 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.13 | 14:46

2
На нас сатанистите от Дяволската група "Билдерберг" повече не ни трябват. Вземайте си лъжите за обединена Европа и си ги наврете в г.за.
Умник Гюро

2022.05.13 | 14:46

1
На нас сатанистите от Дяволската група "Билдерберг" повече не ни трябва. Вземайте си лъжите за обединена Европа и си ги наврете в г.за.

Добави коментар

Водещи новини