Прокурор от Пловдив е първото предложение за член на ВСС от прокурорската квота

  • 27 април 2022 15:34

  • 371
  • 0
Прокурор от Пловдив е първото предложение за член на ВСС от прокурорската квота
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Прокурори от апелативната прокуратура в Пловдив предлагат колегата си Добринка Калчева за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е първото предложение за прокурорската квота, съобщават от ВСС.

Добринка Калчева има над 24 години юридически стаж изцяло в системата на прокуратурата. Започва професионалната си кариера през 1999 г. като следовател в Окръжна следствена служба - Пловдив. В периода от 2006 г. до 2014 г. е прокурор в Районна прокуратура - Пловдив. От 2014 г. е прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив, където работи и към настоящия момент.

Вносителите на предложението посочват, че опитът на Добринка Калчева като следовател и прокурор има принос за успешното ѝ справяне с функциите по ръководството и надзор върху досъдебните производства и поддържане на коректни отношения с разследващите органи. 

Деловодството на ВСС ще работи идната събота и неделя по цял ден, за да може да бъдат приети писмени предложения за кандидати за членове на ВСС от прокурорската квота. Крайният срок за депозиране на предложения е два месеца преди първата дата на Общото събрание на прокурорите. 

До момента кандидатите за членове на ВСС от следователите са трима, а от съдиите - 15. Гласуването започва през юни и ще в шест последователни съботи за всички магистрати.

Изтече срокът за номинации на членове на ВСС от квотата на съдиите

Константин Тодоров
371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини