Как да се предпазват от престъпления разясниха на ученици прокурори и съдии от СРП и СРС

  • 19 април 2022 15:41

  • 938
  • 0
Как да се предпазват от престъпления разясниха на ученици прокурори и съдии  от СРП и СРС
© Софийска районна прокуратура
Слушай новината Слушай новината

Днес в Софийска районна прокуратура се състоя ден на отворените врати под надслов: „Защита от опасностите – в училище, на улицата и у дома зад компютъра“, съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура. 

За първи път събитието бе отбелязано съвместно със Софийски районен съд. Гости бяха ученици от 10-ти и 11-ти клас от 30 СУ „Братя Миладинови“ и 51 СУ „Елисавета Багряна“. Те бяха посрещнати от прокурори и съдии, които в началото на събитието ги запознаха с организацията и дейността на районния съд и на районната прокуратура, обясниха им етапите на наказателното производство и ги запознаха с функциите на магистратите, както и с трудностите в професионалния им път.

Европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна структура, предвиждат изменения в Закона за съдебната власт

Прокурор Виолета Златева, прокурор Мария Златарева, прокурор Ралица Първанова и съдия Николай Василев разказаха на учениците за престъпленията, в които могат да бъдат въвлечени, как да се предпазят от тях и към кого да се обърнат, ако спрямо тях е извършено престъпно деяние.

Специално внимание бе обърнато на теми като домашното насилие, насилието в училище, държането на наркотични вещества и педофилията, в частност за опасностите, когато си пишат с непознати в интернет. На младежите бе обяснено, че не трябва да предоставят снимки, адреси и лични данни на непознати в интернет, тъй като не се знае кой се крие зад даден профил в социалната мрежа и/или платформа за запознанства.

Обсъдените теми бяха приети с интерес от учениците, които зададоха различни въпроси. За финал младежите бяха заведени в така наречената „синя стая“ за разпити на деца.

Мая Йорданова
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини