Заловиха в България осъдена за корупция румънска министърка

  • 07 април 2022 22:05

  • 3633
  • 3
Заловиха в България осъдена за корупция румънска министърка
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Бившата румънска министърка на туризма Елена-Габриела Удреа, която днес е осъдена окончателно на шест години затвор за корупция, е заловена в България. Тя е задържана за 24 часа във връзка с издадената от румънските власти европейска заповед за арест.

Преди да бъде осъдена, Удреа е напуснала Румъния легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това. 

Влязла е в България през граничния пункт в Русе, съобщава БТВ. По-късно е заловена на "Кулата" при опит да напусне страната ни на път за Гърция. 

Издирван от властите в Германия бе заловен в Стара Загора

Румънските полицейски власти са изпратили искане за съдействие от българските си колеги, с цел локализиране на територията на страната ни на лек автомобил и придвижващите се с него лица, едно от които е била осъдената вече румънска бивша министърка. 

По-рано през деня Удреа беше осъдена в Румъния окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото "Галавечер на Буте".

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удреа е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Мая Йорданова
3633 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2022.04.08 | 06:19

2
Защо в Румъния МОЖЕ, а ТУК в България НЕ, "Другарю" Гешев?!
!!!!!

2022.04.08 | 06:42

3
Добър въпрос !
цска

2022.04.07 | 23:07

1
И тука трябва да е така нашите смешковци да взимат пример по всичко от Ромънците

Добави коментар

Водещи новини