ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ е изградена без строителни книжа

  • 22 март 2022 11:09

  • 1725
  • 5
ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ е изградена без строителни книжа
© Булфото (архив)

Удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа, установи Дирекцията за национален строителен контрол след извършена проверка по документи и на място.

Инспекцията е по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

ВАС върна за ново разглеждане делото за събарянето на оранжерията в парка "Росенец"

Държавният строителен контрол не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море.

С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г.

В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът „Кейова стена“ представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма.

Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки.

За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

В следствие на проверката ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“.

Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая, съобщават от дирекцията.

Радина Лазарова
1725 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Джоджо

2022.03.22 | 12:54

5
Боли го доган "УЯ" !!!
Вътрешен човек

2022.03.22 | 12:14

4
Гайтански построи сарая на морето за да се подмаже на Доган и компания
Дообре

2022.03.22 | 12:11

3
Той целия е незаконен, тия ни замазват очите с кубик бетон!
До Гост

2022.03.22 | 11:35

2
Ами, логично е, да следва голямото къртене на незаконния бетон

2022.03.22 | 11:24

1
Бля бля. И какво следва от големите разкрития?

Добави коментар

Водещи новини