Майка осъди Община Благоевград за неизплатени средства за новородено

  • 07 февруари 2022 13:47

  • 3992
  • 2
Майка осъди Община Благоевград за неизплатени средства за новородено
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Млада майка осъди Община Благоевград. Причината е получен отказ за изплащане на полагащите ѝ се средства за новородено. Мотивът на общинската комисия - майката нямала постоянен и настоящ адрес в града, повече от две години преди раждането на детето.

Александрина Пандурска и съпругът ѝ преди година депозирали заявление, с което искали да получат полагащите им се 900 лв. за първо дете, предвидени по Наредбата за стимулиране на раждаемостта. След шест месеца били изненадани неприятно от новината, че не били одобрени.

1673 по-малко бебета са се родили у нас през 2021 г.

Отказ, който всъщност не беше адресиран към мъжа ми, който е подал заявлението. Там има титуляр, дали е майката или бащата, отказът беше изпратен до мен, което беше първия признак, че нещо не са разгледали както трябва, коментира Александрина за БНТ.

След получения отказ, Александрина се възползвала от правото си на обжалване и подала иск в съда.

Повече бебета в София, Пловдив и Варна, но раждаемостта в страната продължава да намалява

,,След четири месеца се назначило дело, декември месец, на което отиде адвокатът ни, представи нашите аргументи и след две седмици имаше решение, че неправомерно ми е отказана помощта и трябва да се преразгледа заявлението, както и адвокатските хонорари да се поемат от общината'', споделя жената.

От община Благоевград казаха, че няма да обжалват съдебното решение и всички разноски по него ще бъдат платени, заедно със средствата полагащи се на майката.

Има един спорен момент в наредбата, който касае дали става въпрос за един или за двама родители. Когато разгледах нещата, останах на мнението, че този, който обжалва, ще спечели в съда. Така че аз също давах насоки в тази посока, заяви Илко Стоянов, кмет на община Благоевград.

След съдебното решение общинската комисия, която разглежда новите заявления на родители с първо дете, преглежда по-прецизно документите и тълкува наредбата по начина посочен от съда. Така издава и все по-малко откази.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.07 | 17:16

1
После кой ще прави дeцa, щом държавата ги има за вpaг?

2022.02.07 | 17:18

2
Дeцa явно ще трябва да правят ченгетата, политиците и мангалите. Те много добре се адаптират към мизерията.

Добави коментар

Водещи новини