Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала у нас

  • 27 януари 2022 16:25

  • 2227
  • 0
Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови измами, съобщават от следствието.

Под ръководството ѝ е създаден международен съвместен екип за разследване между държавите Германия, Сърбия, Гърция и България.

Мним работодател е измамил две жени в Павликени

На 26.01.2022 г. са извършени съвместни действия по разследването на територията на четирите държави с кодово наименование "Сарафи“.

В България работят 12 следователи от Следствен отдел при Специализираната прокуратура, служители на главна дирекция „Национална полиция“ при МВР, ОД на МВР-Бургас, Държавна агенция „Национална сигурност“ и представители на Европол.

У нас се извършват претърсвания и изземвания в гр. София и гр. Бургас на дружества, предоставящи счетоводни услуги и на колцентрове. Иззети са множество счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитват се над 60 лица в качеството на свидетели.

Дейността на престъпната група се състои в мотивиране на граждани на Европейския съюз да преведат парични средства на различни търговски дружества, като се въвеждат в заблуждение, че парите им ще се използват за търговия с финансови инструменти /форекс, акции, бинарни опции, криптовалути и др./, от които ще спечелят. Реално парите на пострадалите не се използват за търговия с финансови инструменти. След това членовете на престъпната организация извършват множество финансови операции с придобитите чрез измама парични средства, с цел прикриване на произхода им и последващо облагодетелстване. Престъпната група е използвала множество интернет платформи за търговия с финансови инструменти, сред които и GlobalMarkets.

Нанесените вреди на пострадалите са в размер над 2 млн. евро. Действията по разследването продължават.

Специализираната прокуратура припомня, че на сайта на Комисията за финансов надзор, в секция "Регистри и справки", подсекция „Електронен регистър и картотека“, може да се провери дали дадено търговско дружество е лицензиран инвестиционен посредник.

Мая Йорданова
2227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини