Шефът на НСлС: Иван Гешев не е авторитарен тип ръководител

  • 25 януари 2022 17:52

  • 4058
  • 7
Шефът на НСлС: Иван Гешев не е авторитарен тип ръководител
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Ние сме най-твърдите привърженици на идеята за съдебна реформа. Ние сме тези, които най-добре съзнаваме, че такава е необходима. Дневният ред на обществото също го налага. Това заяви директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в интервю за предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

,,Новото правителство дойде със заявки за публичност, прозрачност и съдебна реформа, но някакъв страх е обвил нормотворческия процес. Съдебната реформа е многопластов съдебен процес. Не е само до закриване на Спецправосъдието и махането на Гешев'', допълни той.

Христо Иванов: Съдебната власт трябва да се освобождава от гнили ябълки

По думите му е необходима реформа в Наказателния кодекс, като например в сферата на обществените поръчки, защото там изтича най-голям обществен ресурс.

Сегашният Наказателен кодекс е кърпен и надграждан, той е от далечната 1968-ма година. В него не е уреден статутът на тези престъпления в сферата на обществените поръчки, защото това е една доста специфична тема, разясни Сарафов.

Директорът на НСлС подчерта още, че закриването на Спецправосъдието е само една малка част от общата дискусия, която в момента липсва и увери, че магистратите са готови да участват в този разговор с техния експертен потенциал.

Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

Борислав Сарафов сподели, че не намира за удачен вариант закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата, тъй като "те имат своето място и са доказали своята ефективност в борбата срещу организираната престъпност".

Ако бъде закрито спецправосъдието, делата, които са започнати, ще бъдат безвъзвратно загубени, защото става дума за наистина много сложни дела.

По отношение на фигурата на главния прокурор Сарафов поясни, че личността има значение, но не трябва да е водеща и бе категоричен, че Иван Гешев не е авторитарен тип ръководител.

Кутев с прогноза: Ако управляващите не успеят да сменят Гешев, той ще ги смени

Накрая на въпрос дали укриващите се в чужбина Цветан Василев и Васил Божков могат да бъдат разпитани пред съда онлайн, Сарафов отговори, че онлайн разпитът няма никаква правна стойност.

Подобен разпит ще представлява интерес за медиите и обществото, но не и за съда. Ето защо трябва да има опростяване на процедурите, трябва да бъде обсъдена тази идея в работните групи. Смятам, че след 30 години демокрация трябва да се рестартират процесите в съдебната система, но не по този начин, който ни се предлага, завърши зам.-главният прокурор.

Владимир Василев
4058 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
КадяСиСийке

2022.01.25 | 21:38

7
Гешев е просто Подлец с каскет . Семейната мандричка не го прави по-достоен.
СЛЕД ♠

2022.01.25 | 19:56

6
ФРАЗАТА НА БАБА РАДКА И БОЛШЕВИКИТЕ КАТО ЯНЕВ .., МОСКВА ПОЧНА ВЕРБАЛНА АГРЕСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА ...." КРИМ Е РУСКИ БЕ.., КЪВ ДА Е.."...РАДЕВ БУКВАЛНО ПРЕДАДЕ ФЛАНГА ...И МОСКВА НАЙ НАХАЛНО ПОИСКА НАТО ДА Е ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.....ТОВА Е ПОЗОР И ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ...,...ТЪП И ТО...

2022.01.25 | 19:53

5
Не е той е престъпникозакрилник.
ГЕШЕВ♠

2022.01.25 | 19:50

4
ТРЯБВАШЕ ДА АРЕСТУВА НЕ САМО ПРИДВОРНИТЕ МАСКАРИ ШПИОНИН ...,А И САМИЯ ШИРБЕТ РАДЮ ГЛАМАКА...
Тк

2022.01.25 | 18:52

3
Верваш ли си бе сельо ?

2022.01.25 | 18:27

2
Внимавай да не ги изпревариш чочко
Чочо

2022.01.25 | 18:19

1
Ами като не е хванете се двамцата за ръчички......и в Сибир.

Добави коментар

Водещи новини