Цацаров разкри подробности за отнетия допуск, имало и натиск върху ДАНС

  • 14 януари 2022 14:56

  • 5336
  • 27
Цацаров разкри подробности за отнетия допуск, имало и натиск върху ДАНС
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това обяви председателят на КПКОНПИ Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в в позиция до медиите, след като по-рано днес агенцията му отне достъпа до класифицирана информация.

Ето и цялата позиция на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество:

Пресцентърът на КПКОНПИ представя следната позиция на председателя на Комисията Сотир Цацаров:

"Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с  проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента".

Припомняме, че обвинител №1 обяви ден по-рано, че планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста до 1 март. Официално бяха обявени лични причини.

 

Мая Йорданова
5336 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2022.01.17 | 11:19

27
Доста ухранен е.
Методи

2022.01.17 | 10:13

26
На тоя излишната хромозома му личи в изражението. Айдееееееееее в панделата !
Дядо Коледа

2022.01.17 | 10:12

25
Айде гъцииииииииии ! НОЖАААААААААААА !
ГРОБ НА БУНИЩЕТО

2022.01.14 | 17:09

17
Така ще узнае, че там провеждат референдум за реформи в правосъдната система. Сърбите настояват прокyрори и съдии да се избират и издигат според качествата и морала, а не чрез партийни квоти, както у нас правеше Борисов. Ще научи също, че в Сърбия са възстановени всички разрушени от бомбардировките преди години мостове на Дунав и Сава. Построиха и магистралната отсечка от Ниш до Калотина, която грее като слънце. През това време Борисов и шайката окрадоха милиони от „Хемус“, а отсечката от София да границата със Сърбия още не е готова. През 2021 г. западната ни съседка е изнесла най-много храни на глава от населението в цяла Европа – за над 10 млрд долара. България е последна по този показател, въпреки членството в ЕС. Белград отчете най-висок ръст на икономиката – над 8%, ние сме доста назад… Сърбите произвеждат десетки хиляди коли Фиат в завода, който преди двайсет и няколко години бе разрушен. Борисов се снима с цехчета за стопове. През управлението си Борисов завлече България на дъното по всички показатели, определящи стандарта на живот. Българите сме най-бедните и най-умиращите в ЕС. Намаляваме като население най-бързо в света. Но сме първи по корупция. Борисов, спри да ломотиш, скрий се в зайчарника и гледай сръбските новини. Дано ти стане неудобно поне веднъж от злините, които причини на нацията.
gogo

2022.01.17 | 07:28

24
ABSOLIUTNI GLUPOSTI

2022.01.14 | 17:53

18
Нямали кой да изчисли със откраднатите пари на ББорисов какво щеше дасе построи.Колко Магистрали болници заводи и много други.Да се видат мутрите защо го пазят Борисов като очитеси.Недосегаем лие?

2022.01.16 | 18:44

23
Цацаров е прогнил от корупция до мозъка на костите си ы Съд и затвор ! Никакви церемонии с тая нагла свиня ! Още по тежки са случаите с Борисов и Гешев !
Пхахаха

2022.01.14 | 18:10

21
Прасе, що не отслабнеш?

2022.01.15 | 08:54

22
ЗАВИСИ ОТ ЗОРА
Просто човек

2022.01.14 | 18:09

20
Отиваш си, свин*ко...

2022.01.14 | 17:59

19
Нали знаеш че власта е дърво без корен

2022.01.14 | 16:29

16
ГЛЕДАЙ ГО БЕ,ГЛЕДАЙ ГО ТОЯ ОЧАЛАТИЯ ТЮЛЕН КАК СЕ Е РАЗХЛЕНЧИЛ.А ГА ГО ЯДЕ СИРЕНТО С БОКО НЕ РЕВА?

2022.01.14 | 15:46

13
Цацаров когато встъпи като гл номер 1.Шиши му плащаше по 100 000 лева на месец да не падне косъм въврху него.Само за това трябва да бъде екзекотиран

2022.01.14 | 16:17

15
И ти бе там,нали??И като се събуди си се напикал ,ИДИОТ

Добави коментар

Водещи новини