Прокуратурата проверява сделката на Община Варна с акциите от Пловдивския панаир

  • 20 декември 2021 13:07

  • 397
  • 1
Прокуратурата проверява сделката на Община Варна с акциите от Пловдивския панаир
© Pixabay

Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки на апортната сделка на Община Варна за прехвърляне на притежаваните от нея 29 процента от акциите от "Международен панаир Пловдив" АД на частно дружество с общинско участие, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в крайморския град.

Едната трябва да установи спазена ли е нормативната уредба при вземането на решението за реализирането на сделката, както и законно ли е разрешаването ѝ. Втората проверка е дали има извършени нарушения от длъжностни лица, които представляват престъпление, и кой ги е извършил.

В случай, че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

Решението за апортирането на акциите на Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД бе взето на 10 декември от Общинския съвет във Варна по предложение на кмета Иван Портних. Общинският съвет го прие с 28 гласа "за", 15 "против" и 5 "въздържал се". С това решение капиталът на "Пълдин туринвест" АД се увеличава с 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29 на сто от капитала на Международния панаир. Дни преди Общинският съвет да одобри сделката служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска от кмета на Варна Иван Портних да върне акциите на държавата, тъй като такова решение е взето през 2017 година от Общинския съвет.

Общинският съвет във Варна даде съгласие акциите в Пловдивския панаир да се прехвърлят на "Пълдин туринвест"

Последвайте канала на

Константин Тодоров
397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От дек на дек ?

2021.12.20 | 14:56

1
Баш сега се "разработиха"- за Коледа! Защо до сега дремахте!?

Добави коментар

Водещи новини