От СРП с уточнение за казуса с двойното гражданство на премиера Петков

  • 16 декември 2021 17:35

  • 1288
  • 6
От СРП с уточнение за казуса с двойното гражданство на премиера Петков
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Във връзка с постъпили множество допълнителни запитвания от медиите Софийска районна прокуратура (СРП) уточнява следното – СРП постанови отказ за образуване на досъдебно производство за документно престъпление по казуса с гражданството на настоящия министър-председател на България, предвид липсата на достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер. 

Това пише в официална позиция от Софийска районна прокуратура по повод казуса с двойното гражданство на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Публикуваме позицията без редакторска намеса:  

Прокуратурата няма да образува досъдебно производство по казуса "Кирил Петков"

"На 13.12.2021 г. от Специализирана прокуратура (СП) по компетентност са изпратени материали в СРП с оглед извършено документно престъпление, касаещо гражданството на К.П. по времето, в което е бил служебен министър на икономиката. Наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура са се произнесли незабавно със съответно постановление, предвид високия обществен интерес и факта, че по преписката е събрана цялата относима информация в хода на извършената проверка от прокурори от Специализираната прокуратура.

Съображенията на прокурорите са следните:  действително в декларацията е отразена невярна информация, но тези факти са проверими и то от органа, пред който тази декларация е подадена, с други думи тези факти биха могли да бъдат служебно известни на съответните държавни органи. Те биха могли да бъдат проверени и по друг начин – чрез Министерство на правосъдието, както и чрез Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ.

Обстоятелството, че в подадената от К.П. бланка е посочено, че му е известно, че за деклариране на неверни данни носи наказателно отговорност по чл.313 от НК е правно ирелевантно, тъй като по своето съдържание документът има само заявителска, но не и декларативна част. Декларацията, подписана от К.П. не е изискуема по силата на закон, указ или постановление на МС или какъвто и да е нормативен акт, доколкото в чл.110 от Конституцията на Република България е посочено изискване, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Нито в Конституцията, нито в какъвто и да е от изброените по-горе актове не е въведено изискване наличието единствено на българско гражданство да се удостоверява с декларация. Тъй като изготвената от К.П. декларация има само заявителска стойност, то доказателственото значение на същата подлежи на преценка от органа пред когото е подадена. Същата е само и единствено с  уведомителен характер и посочените в нея обстоятелства, макар и неверни такива, не биха могли да покрият признаците на престъплението по чл. 313 от НК, както и на друго такова от общ характер. В тази насока е Решение № 751 от 17.11.2004 г. по наказателно дело 335/2004 г. на Второ наказателно отделение на ВКС. 

Вижте мотивите на КС по казуса с гражданството на Петков

Липсва и елемент от субективна страна на състава на престъпление. К.П. е направил волеизявление за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г. до съответните компетентни органи на Канада. С това той е счел, че волеизявлението му е напълно достатъчно и изпълнявайки административната процедура по отказ от канадско гражданство, процедурата е приключила и той притежава единствено и само българско гражданство".

Филип Епитропов
1288 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.12.16 | 21:17

6
значи като заявявам НЕЩО не декларирам НИЩО! Дали тая интерпретация на управляващите болшевики важи и за митниците! Питам за Киро валутния престъпник от БСП. Въпрос и към филолозите на работа при радю-кауня и другарката классик Крадлата Корнялия, не означавали заявявам и декларирам ЕДНО и също, тъй като в синомния речник се казва, че декларирам идва от латински и означава заявявам. Сиктир ей продажници мръсни, да е.ба вашта мама гнусна нагла комунистическа!
Koko

2021.12.16 | 19:54

5
Ai stiga ve4e,zanimavaite se sas zjaloto mutrensko saslovie v Balgarija-djadovzi,bashti,sinove,vnuzi-svarshvane njamat i ne se zanimavaite s grazdanstvoto na ministara-da e.a toja izkriven mantalitet balgarski.Ne tarsete pod vola tele,tarsete go pod bivshite MUTRI na bivshoto upravlenie
ХА-ХА

2021.12.16 | 18:41

4
Извода от мотивите е, че фатмака и администрацията му не са си свършили работата и закононарушението е резултат от некадърност.

2021.12.16 | 17:57

3
Заметоха под килима и това.
замириса

2021.12.16 | 17:50

2
нещо на пазърлък,оставята Гешев,не пипаме петкоф.и спрете да триете,моля
Напъна се герберастията,

2021.12.16 | 17:48

1
ма отново излезе само кървава диария и отново им останаха само аналната болка и посраните гащи.

Добави коментар

Водещи новини