Сарафов: Няма причинно-следствена връзка между катастрофата на АМ „Струма“ и лошата маркировка

  • 14 декември 2021 08:29

  • 1751
  • 0
© Кадър БНТ

Разследването е към финалната си фаза. Чакаме експертизите. Това ще стане преди Коледа. Това заяви Борислав Сарафов, директор на Националното следствие и заместник-главен прокурор, в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 144

Той уточни, че има разлика между разрешена и съобразена скорост: „Скоростта е била по-скоро несъобразена. Мисля, че са били надхвърлени 90 км/ч“.

„Изискванията за водач на автобус са завишени. Именно затова казвам, че скоростта е трябвало да бъде съобразена, независимо от маркировки. Маркировката не отговаря на изискванията, но в никакъв случай няма причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка“, каза Сарафов.

Той поясни, че няма съмнения, че пътят отговаря на условията към момента на построяването. Заместник-главният прокурор каза, че случаят не е сравним с този в Своге, защото кметът на Своге многократно е сигнализирал, че пътят не отговаря на изискванията.

„Съдебна медицина“ освобождава телата на загиналите при трагедията на "Струма"

„Съдебна реформа е необходима. Изненадвам се обаче как с лекота се редуцира съдебната реформа до структурна на институциите. Съдебната реформа трябва да обхваща правилата, по които работим. Не чувам никакви правила за промяна на законите. НК е от 1968 г. Той не би могъл да обслужи новите условия в страната“, коментира Сарафов.

Според него има дела, по които може да се улесни съдопроизводството.

Той изрази надежда, че искрите, които прехвърчат между Прокуратурата и МВР, са резултат от междуличностни конфликти.

„Колегите от МВР не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат при обвиняемия и да обещаят облекчения, ако предаде съучастник. Това не е позволено по българския закон. Хубаво е те да познават закона“, обясни Сарафов по темата с авансовите плащания по АМ „Хемус“.

Заместник-главният прокурор беше категоричен, че има неразбиране на средствата на Прокуратурата: „Такива конфликти предполагат недобър край на всяко разследване“.

Теодора Александрова
1751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини