ДНСК сезира ВАП за незаконосъобразни действия на главния архитект на София

  • 08 декември 2021 15:08

  • 1224
  • 3
ДНСК сезира ВАП за незаконосъобразни действия на главния архитект на София
© Булфото (архив)

Главният архитект на Столична община е издал нищожно разрешение за строеж (РС), с което е направен опит да се промени статута на временна пътна връзка за село Мрамор при строежа на Северна скоростна тангента, съобщиха от пресцентъра на ДНСК.

Повод за проверката е искането на Агенция „Пътна инфраструктура“ за свикване на Държана приемателна комисия за строеж „Път II-18 Софийски околовръстен път в участъка от км 0+780 до км 6+308.17“. Приложено е и РС № Б-137/09.10.2020г., издадено от главния архитект на СО. Строежът е определен като пета категория. Разрешението е издадено в нарушение на изискванията за компетентност, пълна липса на правно основание и предмет. Това са тежки и радикални пороци, които водят до неговата нищожност. Същевременно в ДНСК постъпи и писмо от Върховна административна прокуратура за извършване на проверка на състоянието на пътен възел Западна дъга - Северна скоростна тангента, отбивка за село Мрамор-София. 

Арх. Здравко Здравков: Няма да има амнистия за незаконните гаражи

Съгласно ЗУТ по време на строителството могат да се правят временни пътища за нужди, свързани с организация и механизация на строителството, с разрешение на органа, който издава разрешението за строеж. Тези строежи (временни пътища) не представляват самостоятелен обект според ЗУТ. За тях не се издава РС и се премахват непосредствено преди въвеждане в експлоатация на обслужвания от тях основен строеж.

В конкретния случай временният път е част от проектната документация към РС № РС-54/29.08.2016г., издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройството за обект: „Път II-18 Софийски околовръстен път в участъка от км 0+780 до км 6+300“, с подобекти: 1. Директно трасе от км 4+033 до км 4+437; 2. Директно трасе от км 4+900 до км 5+920; 3. Пътен възел „Северна скоростна тангента“; 4. Пътен възел „Стефансон“; 5. Улица „Гара Волуяк“. Път II-18 Софийски околовръстен път е Републикански път и само министърът на МРРБ е компетентен да издаде РС. Всяка промяна на този строеж или на предназначението му е от компетентността на министъра, а не на главния архитект на СО.

За РС № Б-137/09.10.2020 г. на главния архитект на СО липсва предмет и правно основание за издаването му. В него строежът е определен като пета категория без да са посочени законовите разпоредби квалифициращи го като такъв. На две места е записано „без СМР“, което е в противоречие с текст в същото РС: „разрешава се на Столична община да извърши строително-монтажни работи“. От така съставеното РС не става ясна волята на издателя на административния акт по отношение на предмета и не може да се направи преценка какво в действителност е разрешено да се извършва. 

Главният архитект на София с коментар за проверката на строежа на небостъргача в центъра на столицата

Промяна на предназначение по смисъла на ЗУТ се допуска само на самостоятелен строеж или реална част от строеж. Временният път не се въвежда в експлоатация, а подлежи на премахване. Трябва да се отбележи, че в конкретния случай „временната пътна връзка“ не съвпада и с предвижданията на действащия подробен устройствен план. ДНСК сезира ВАП за издаденото от главния архитект на СО разрешение за строеж № Б-137/09.10.2020г.

Филип Епитропов
1224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
МИСИРКИТЕ ПАК ЦЕНЗУРИРАТ

2021.12.08 | 16:17

3
В СЛУЧАЯ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПИШЕ ИМЕТО НА СЕГАШНИЯ КОКОРБАШИЯ НА ДНСК, ПОЗНАТ КАТО "ДОБЪР ДЕН , 20000ЛВ"!
то щото...

2021.12.08 | 15:53

2
диковщината преди арх.Здравков беше много законна!

2021.12.08 | 15:44

1
И тоя се оказа едно корумпирано лaйно. Такива са всички гладни архитекти.

Добави коментар

Водещи новини