Министър Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела

  • 07 декември 2021 18:50

  • 2721
  • 2
Министър Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела
© Булфото (архив)

Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания.

Това се сочи в писмо на министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съди и на Софийския районен съд, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

Министър Демерджиев: Справедливото решаване на проблемите на хората е в основата на правосъдието

Констатациите са във връзка с изискана от Министерството на правосъдието информация на 20 август 2021 г. от съдилищата и Прокуратурата на Република България във връзка с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). „Обръщам внимание, че Прокуратурата на Република България не се е отзовала на двете отправени покани за предоставяне на приетите и действащи към момента вътрешни правила за случайното разпределение на постъпилите дела и преписки“, се сочи в писмото министър Демерджиев.

Той акцентира, че следва да се вземат предвид тежките последици при допускане на нормативните отклонения в процедурата по случайно разпределение на делата предвид практиката на съдилищата, съгласно която съдебният състав, формиран в нарушение на правилата за случайно разпределение на дела, може да засегне постановения съдебен акт до степен на нищожност. 

Правосъдният министър: Има сигнали срещу Гешев, свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления

В заключение министърът на правосъдието моли да бъде уточнено чрез коя информационна система се осъществява случайното разпределение на делата и преписките в съответния съд и прокуратура. Да бъдат предприети стъпки за коректното прилагане на принципа за случайното разпределение на делата и преписките, като същото се извършва занапред в пълно съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, която като законова разпоредба не предвижда доразвиването и ограничаването му. „Обръщам внимание, че бъдещи корекции в начина на разпределение на делата и преписките, които биха довели до промяна в информационните системи, също следва да бъдат съгласувани съобразно изискванията на чл. 360б, ал. 1 от ЗСВ“, се казва в писмото.

Към него е приложен и направеният от Министерството на правосъдието преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2721 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Абе, Иване

2021.12.08 | 08:56

2
Я кажи на лаптопа на Прокопа има ли го още инсталиран софруера за "случайното" разпределение?
Колю

2021.12.07 | 21:24

1
......бях точен с паритеее....

Добави коментар

Водещи новини