Министър Демерджиев: Справедливото решаване на проблемите на хората е в основата на правосъдието

  • 06 декември 2021 16:37

  • 413
  • 5
Министър Демерджиев: Справедливото решаване на проблемите на хората е в основата на правосъдието
© МП

Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто издание на Глобалния диалог на лидериtе на правосъдието – „Трансформиране на правосъдието за жизнеспособен обществен договор“.

Домакин е правителството на Латвия, в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, „Партньорство за отворено правителство“ и „Първопроходници за мирни, справедливи и приобщаващи общества“. „В книгата си „Цивилизацията“ на въпроса „Какво е цивилизация?“ историкът и писател Кенет Кларк отговаря: „Не знам. Не мога да я дефинирам. Но ще я разпозная, когато я видя.“ Тази констатация несъмнено може да се възприеме и по отношение на понятието, което следва да стои в основата на правосъдните ни системи – справедливостта“, заяви министър Демерджиев, който се включи в панела за трансформиране на правосъдието, насочено към гражданите. 

Правосъдният министър: Има сигнали срещу Гешев, свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления

Той посочи, че основата на правосъдието са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: „Законността, правната сигурност, ефективните правни средства за защита и съдебен контрол, разделението на властите и равенството пред закона имат пряко въздействие върху живота на всеки гражданин.“

Министърът на правосъдието допълни още, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на съдебните системи са изправени пред предизвикателството на пандемията от COVID-19. Това е довело до спешната необходимост от цифровизация на националните правосъдни системи. „Качественото функциониране на съдебната власт по време на криза е от решаващо значение за защитата на тези основополагащи принципи“, каза Демерджиев на форума, цитиран от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Той обърна внимание, че бързото навлизане на новите технологии трябва да бъде съчетано с гаранции за спазване на основните права на гражданите. „България си поставя за цел цялостна дигитализация на съдебните производства до 2026 г. Стремежът ни е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. Това ще повиши и отчетността на съдебната власт и ще доведе до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса. 

Иван Демерджиев: Прокуратурата неглижира правосъдното министерство

По думите на Демерджиев по този начин ще се гарантира достъпът до правосъдие, но използването на цифрови технологии трябва да остане допълнителен подпомагащ инструмент, а не да замества стандартните процесуални гаранции за тези, когато нямат достъп до новите технологии. Министърът информира на участниците във форума, че в България скоро се проведоха парламентарни избори. „Формиращото се мнозинство поставя като свой приоритет съдебната реформа и това ни дава надежда, че тя ще се състои бързо и по възможно най-добрия начин“.

Филип Епитропов
413 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.12.07 | 08:52

5
Любо е един фуклю и нищо повече.Старите чикижии изметете ги.Сега е нов фудбола,изисква нови шпецове които не къркът уиски.

2021.12.07 | 07:34

4
Гн Дерменджиев заслужава за Премиер!

2021.12.06 | 18:17

3
Ти си проблема мазна свиня.
За

2021.12.06 | 17:09

2
Кого е справедливо

2021.12.06 | 16:42

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини