Осъдиха турски граждани за участие в престъпен сговор за трафик и държане на хероин за 56,7 млн. лева

  • 03 декември 2021 19:41

  • 1742
  • 0
Осъдиха турски граждани за участие в престъпен сговор за трафик и държане на хероин за 56,7 млн. лева
© Getty (архив)

Специализираният наказателен съд постанови наказания от 9 г. и 8 г. „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на двама турски граждани - М.Г. и Е.С., за участие в престъпен сговор за държане на хероин в особено големи размери с цел разпространение в страната и в чужбина (престъпления по чл. 321, ал.6  и чл.354а, ал. 1 от НК), съобщиха от специализираната прокуратура.

Двамата са осъдени да платят и глоби в размер съответно на 100 000 и 50 000 лева.

М.Г., на когото е наложено по-тежко наказание, е признат за виновен и за това, че пренесъл наркотика през държавната граница, укрит в четири контейнера с мраморни плочи (престъпление по чл.242, ал.2 от НК). Контейнерите пристигнали на пристанище Варна-запад от Обединените арабски емирства, откъдето на 03.06.2021 г. са били превозени с камиони до склад в гр. Сливен, нает от участниците в престъпния сговор.

Същия ден те са задържани в склада, докато изваждат хероина от кухини в изрязани мраморни плочи. В специализираната полицейска операция участват служители на ГДБОП, на Европол и Главна Дирекция „Гранична полиция“ под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Гешев се похвали с голям удар на хероин

Съдействие в хода на разследването оказва и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

Назначена по делото експертиза установява, че намереният и иззет хероин е на стойност 56 690 416 лева.

Разследването на Специализираната прокуратура приключи на 11.11.2021 г. При предявяване на материалите двамата обвиняеми признаха вината си, съгласиха се делото да бъде решено без съдебно разглеждане по общия ред и поискаха споразумение с прокуратурата.

Днес, 03.12.2021 г., Специализираният наказателен съд одобри споразумението в пълния му вид. Съдебното определение  е окончателно и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.

Предстои двамата чужди граждани да бъдат преведени в място за изтърпяване на наказания „лишаване от свобода“.

1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини