Правосъдният министър дава на ВСС три дела срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев

  • 25 ноември 2021 11:17

  • 1814
  • 1
Правосъдният министър дава на ВСС три дела срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев
© Булфото (архив)

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, информира БТА.

Пред медиите той поясни, че делата са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно събрание. През март тази година две от делата са прекратени едновременно. Това според Демерджиев е странно, защото през април е прекратено и третото. Така Тотев е амнистиран и влиза в изборите за НС. Демерджиев посочи, че в материалите по делото пред КС, по искане на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, главният прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". Става дума за делото, по което Стоилов иска КС да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев са част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата? 

Служебният министър на правосъдието: Този главен прокурор трябва да бъде сменен

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

Демерджиев посочи, че веднага щом в МП постъпи писмо от прокурорската колегия на ВСС, ще предостави всички данни по случая "Осемте джуджета". По този казус има много документи. Основният от тях е доклад на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в който има описани редица разговори, разпореждания, част от които устни. Има и документирани изявления на редица участници в това "неприятно явление", обясни правосъдният министър.

Филип Епитропов
1814 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реалиста

2021.11.25 | 12:12

1
Срещу Иван Тотев не може да има никакви дела.Приятелят му Иван Гешев не дава.

Добави коментар

Водещи новини