Прокуратурата за трагедията на АМ "Струма": Аутопсиите са готови, а пожарът не е от туби. Имало е 8-ми оцелял?

  • 25 ноември 2021 11:00

  • 78475
  • 15
© Булфото (архив)

Националната следствена служба, зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкриха на брифинг подробости за пътния инцидент на автомагистрала „Струма“, който взе живота на 44 души от РС Македония.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 136

В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един пряк очевидец, а в медиите вече има над 20, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"По делото са разпитани свидетели, както и двама от оцелелите в трагичната нощ. Двамата са били будни, а показанията им се препокриват напълно. Разпитват се още двама от пострадалите, които са в шок, но ще могат да дадат показания още днес."

Пожарът е започнал отдясно на превозното средство, като всички са се опитвали да отворят прозорците на автобуса. 

Оливер Спасовски: Не е имало туби с бензин в автобуса, изгорял на АМ "Струма"

Аутопсиите са готови, а те показват, че всички са загинали от задушване от пожара, а не от катастрофата. Намерени са сажди в дихателните пътища на загиналите, разкри Сарафов.

Наети са най-добрите експерти, а е назначена комплексна експертиза и такава за причината на възникналия пожар, коментира зам.-главният прокурор. 

ДНК ще установи самоличностите на загиналите, а телата ще бъдат върнати на близките. 

Пожарът не е възниканал от туби със запалителна течност. Имало е туби със следи от нафта, но не и от бензин.

Проучена е и версията за терористичен акт, като след внимателна проверка, е отхвърлена възможността. 

Мантинелата на място е опасна за движението, категоричен бе зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев наредил проверка на ВАС за проверка на пътната маркировка и сигнализиращите знаци на всички магистрали у нас.

Видях струпаните и овъглени трупове и частите от телата. Гледката ще остане с мен за цял живот. По-тежко беше да посетим оцелелите в "Пирогов". Всички пострадали бяха в добро състояние, но в психически им беше много тежко. Питахме всички пострадали от какво имат нужда, те поискаха само да знаят как са децата, съпрузите им, родителите им, но те бяха сред труповете, сподели говорителят на прокуратурата. 

Мъжът, разбил стъклото, през който са се спасили оцелелите, категорично е заявил, че са се спасили 8 души, но в болница са само 7. Сийка Милева съобщи, че са започнали издирвателни действия. 

Според Сарафов гореизложеното представлява загадка, защото има 44 трупа. Свидетели са разкрили, че на бензиностанции е имало размяна на пътници между автобусите и това се проучва, като се сравняват списъците. 

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 136
Радина Лазарова
78475 15

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 15

Добави коментар

2021.11.25 | 14:53

15
алоооо, от партията на простите, те изборите минаха, защо се възпалявате толкова, или чакате да ви платят по някой лев мръшляци
Много правилно,коментар 13

2021.11.25 | 14:31

14
Единият от имотите на Рашков,е закупен лично от покойния кредитен милионер-Райко Петров,следствен по делото Андрей Луканов!!! Богомил Бонев много добре споменава,че Рашков е насочил следствието в друга посока и така е помогнал на Райко Петров. Иначе вади снимки и компромати за Младен Маринов,но него си не вижда. ОСТАВКА!!!!
РАЗСЛЕДВАНЕ

2021.11.25 | 13:44

13
ДА РАЗСЛЕДВАТ ЧАШКОВ ЗА РАЗПОРЕЖДАНИЯТА МУ ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ РЕЙСОВЕТЕ, ВЛИЗАЩИ ОТ ТУРЦИЯ ПО 2-3 ДЕНА НА КП. АНДРЕЕВО, ЗАРАДИ КОЕТО ЗАКЪСНЕЛИЯ ШОФЬОР Е КАРАЛ ПО НОЩИТЕ ДЕЦАТА! НО НЕ САМО ФОРМАЛНО ЧРЕЗ СПЕЦовски НОМЕРА ОТ НАП ДА МУ СЛАГАТ СМОКИНОВО ЛИСТО НА 19-те ИМОТА! ДА РАЗЛЕДВАТ И ЗЛОБНАТА БАПКА ОТ МРРБ, ДЕТО ЧЕГЪРТА ХЕМУС 6-7 МЕСЕЦА, ВМЕСТО ДА КОНТРОЛИРА ПОДОПЕЧНИТЕ АГЕНЦИИ ЗА ПЪТНАТА МАРКИРОВКА, ЧЕ ХОРА ЗАГИВАТ!!
поправка

2021.11.25 | 12:59

10
мантинелата е опасна за движението КАК ТОЧНО КАТО НЕ СЕ ДВИЖИ Е ОПАСНА а както се вижда е спряла автобуса и го е отхвърлила вляво ВСЕКИ СТЪЛБ ДИРЕК ИЛИ ДЪРВО Е СЪЩО ТОЛКОВА ОПАСЕН ЗА ДВИЖЕНИЕТО

2021.11.25 | 13:04

12
В тъмница ,мокро време,мъгла И ТАЯ ИЗТЪРКАНА МАРКИРОВКА ИЗВЕДНЪЖ МАНТИНЕЛА НА ПЪТЯ ,НА КОЙ ГЛУПАК Е ТАЯ БЕ И КВО ПАЗИ ТАЯ МАНТИНЕЛА? МЯСТОТО ЗА ПОЧИВКА НЕ СЕ ОБЕЗОПАСЯВА ТАКА,А ТРЯБВА ДА Е ЛЕКО ПОВДИГНАТО С НЯКОЛКО МЕТРА И ПРЕД НЕГО СЕ ЗАСАЖДАТ ВИСОКИ ДЪРВЕТА КАКТО Е НА МНОГО МЕСТА В ЕВРОПА ИЛИ СА МНОГО НАЗАД ИЗНЕСЕНИ ОТ ПЪТЯ,ТРЯБВА ДА СЛЕЗЕШ ОТ МАГИСТРАЛАТА И ВИНАГИ СЛЕД НЯКОЕ КРЪГОВО ИМА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ И МЯСТО ЗА ПОЧИВКА.А ТУКА КАКВО Е ТВА ДО ПЪТЯ НА ВСИЧКО ОТГОРЕ С МАНТИНЕЛА ПО СРЕДАТА???Трябва да има контрол на магистралите.Местата за почивка трябва да бъдат обезопасени и много добре обозначени.Другото е тоалетни.Абе в 21 век може ли да се разчита само на тоалетни по бензиностанции.Хорара пикаят в храстите бе,засрамете се.ТолкОва ли е трудно да се поставят кабинкови тоалетни.Кошовете за боклук трябва също да са приоритет и да се събират всяка заран както е на запад.Да ви кажа ли запад кой отговаря за тези неща - общините през които минава магистралата,те се грижат за боклука и тоалетните.Къде са слушалките за спешна помощ? Особено в тежките участъци ,осветление,табели маркировка,къде попадаме ние???Тая магистрала да не минава през джунгла??
Това е Божие наказание

2021.11.25 | 13:01

11
за Рашков,но той не вярва в Бог . По негово разпореждане бяха спрени десетки изрядни автобуси на границата,за да не гласуват,а пропуснаха трошки с деца през нощта!!! Съд и оставка,друг начин няма!
До коментар 6

2021.11.25 | 12:53

9
Първо пиши на кирилица. Второ,естествено,че е виновен Радев,той назначи Рашков който направи невиждана чистка и ето резултата!!! Ако митничари и гранична полиция си бяха свършили работа,нямаше да се стигне до тук. В закона изрично е споменато,че деца не трябва да се превозват в автобуси през нощта!!! Сега уволнени на всички които са били на смяна и оставка на Рашков!!!
До коментар 1

2021.11.25 | 12:45

8
Не-щастнико,коментар 3 много добре ти казва кога и от кого е строен участъка! Нашите митничари и гранична полиция какво са правили и за това ли беше чистката на Радев да Рашков??? Ами Комитова къде беше 7 месеца? По закон,всеки божи ден магистралите трябва да се обхождат по два пъти и да се съобщава за нередности!!! Този път не ви се получава,да си измивате ръцете с Борисов и ГЕРБ. Оставака и съд за мръшляците на Рашков и Радев!!!

2021.11.25 | 12:45

7
Тая мантинела в нищото още като я видях за зачудих какво прави там
nn

2021.11.25 | 12:20

6
kade se skri ciganskat premier bre nali toi e stroil i ukral tazi magistrala niama li da obvini radev tce toi e vinoven.
nn

2021.11.25 | 12:18

5
e tozi osmiat e shofiorat no ne ocakvaite da se pribere vav makedonia.

Добави коментар

Водещи новини