Още две институции ще подават сигнали към Европейската прокуратура

  • 19 ноември 2021 12:43

  • 496
  • 0
Още две институции ще подават сигнали към Европейската прокуратура
© Pixabay

България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, съобщиха от Министерството на правосъдието. Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура.

МВР и Агенция „Митници“ ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване.

След нотификацията ръководената от Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя именно Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията. Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на Република България, съобщават от ведомството.

Съдят общинари и шеф на "Басейнова дирекция" за подкупи

МВР и Агенция „Митници“ ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Министерство на правосъдието работи и ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали, съобщават от ведомството. В тази връзка от тям напомнят, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена на следния адрес:
https://www.eppo.europa.eu/bg/signal-za-prestplenie-do-evropeyskata-prokuratura

Теодора Александрова
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини