Чатовете на Гешев със Sevi Boiko са били от учтивост, заключи прокуратурата

  • 08 ноември 2021 10:46

  • 2142
  • 8
Чатовете на Гешев със Sevi Boiko са били от учтивост, заключи прокуратурата
© Фейсбук

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във е чатил с пиарката на бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, но само от добро възпитание. Той не е извършил никакво нарушение, защото срещу Арнаудова в прокуратурата няма преписки и разследвания. Но хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му. Това са основните изводи от постановлението на прокурора Венцислав Фердинандов. Той се е произнесъл скоростно по сигнала на БОЕЦ - само за 13 дни. От 25 октомври Фердинандов е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.

Към проверката по сигнала на БОЕЦ е прикачен и сигналът на Българския хелзинкски комитет по темата.

Прокуратурата иска да знае кой е заснел Иван Гешев да си чати с "Pi ar Sevi Boiko"

От постановлението става ясно, че от Гешев са снети обяснения. Но чатът му не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. Обяснения от Арнаудова не са търсени.

В постановлението от 27 септември, с което в. "Сега" разполага, прокурор Фердинандов разказва, че заседанието на правната комисия на 10 септември било публично и се предавало и онлайн. Докато течал дебатът, Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата. Предвид ангажираността в дебата, той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За това лице той знае, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. "По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.

(Александър Николов, който бе депутат от ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание, за предстоящите избори не е в листите на партията. Той влизаше в парламента от Плевен, откъдето сега за място в парламента се стреми махнатата от служебното правителство шефка на агенцията по инвестициите Десислава Трифонова).

Хванаха Гешев да си чати с "Pi ar Sevi Boiko" на правната комисия

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела.

Гешев на свой ред обяснява пред подчинения си, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Казва, че никога не е разговарял с което и да е длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. А също и че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат. 

След като срещу Арнаудова няма преписки и дела, тогава е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна ползва, обяснява Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", смята Фердинандов. Той прави пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснява, че прокуратурата е единна, но не и централизирана и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния. А също и че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Прокурорът продължава: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията". Фердинандов надълго обяснява за защитата на комуникацията и прави заключението, че когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Спецпрокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от НК. БОЕЦ обявиха, че Софийската районна прокуратура се е задействала да търси кой е изнесъл снимките на чата. Още на 26 октомври "Сега" отправи въпроси до районната прокуратура по темата, но след като ги приеха, оттам спряха да отговарят на телефонните обаждания и имейлите. 

Радина Лазарова
2142 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.11.08 | 14:34

8
Един боклук си чатил с друг... още по-голям такъв в Бантустан! И това е... новина, така ли:)))?!?
Петя

2021.11.08 | 13:26

7
Ха ха хиии от Учтивост.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.11.08 | 11:07

2
Хахахаха, Чepeпа дал на Pr Sevi Boiko едни 67 милиона от учтивост. Pr Sevi Boiko пък от учтивост ги занесла на Борисов. Гешев от учтивост покрил далаверата. Хахахаха

2021.11.08 | 13:01

6
Тя от учтивост и неколко свирки му врътнала, ама сега отрича... От учтивост.
пхахахаха

2021.11.08 | 13:01

5
на каскета и на каскетатурата още малко им остава да се правят на луди.
Георгиев

2021.11.08 | 13:00

4
Като не разбирате....мълчете. Това си е ГЕШЕВ-УЧТИВОТО.

2021.11.08 | 12:45

3
Хахахахаха

2021.11.08 | 11:05

1
Тоя каскет да си ходи крайно време е

Добави коментар

Водещи новини