Служебното правителство предлага нови правила за контрол на главния прокурор

  • 04 ноември 2021 09:25

  • 620
  • 1
Служебното правителство предлага нови правила за контрол на главния прокурор
© БНТ

Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му, заяви пред БНТ новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Затова от служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за възстановяване и развитие. Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното в плана финансиране.

Никога не бъдете безразлични, е призивът на министър Иван Демерджиев към стажант-юристите

Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност докато тече разследването срещу него.

Янаки Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС

Заложено е още разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, смята Демерджиев.

В студиото на "Денят започва" той коментира, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър на правосъдието коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет.

Според него през последните месеци ВСС бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече.

Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

Според Демерджиев трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Той се обяви за отпадането на така нареченото инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

Радина Лазарова
620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Гешев

2021.11.04 | 10:28

1
Мине ли болшевишкият преврат всички ще ви вкарам в пазарджишкия, нагли руски л.айномети! Пръв ще бъде нционалния предател радефф-олигофрена, след него канадските педе.растчета, които съсипаха администрацията и накрая всички спонсори на БСП като баневи, арабаджиеви, галеви, цветанов, божкоф, стайков, бенчев и и и и цялата комунделска престъпна пасмина!

Добави коментар

Водещи новини