Янаки Стоилов се срещна с председателя на Венецианската комисия и председателя на Европейския съд по правата на човека

  • 25 октомври 2021 15:19

  • 262
  • 1
Янаки Стоилов се срещна с председателя на Венецианската комисия и председателя на Европейския съд по правата на човека
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В Страсбург двамата обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина 30-та годишнина от членство на страната ни в организацията. Министър Стоилов посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда продължаване на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в сферата на правото и подчерта, че е необходимо становищата, които тези организации предоставят, да отговарят адекватно на условията в България. В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правосъдието разясни включените в плана за възстановяване предложения за повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор чрез даване на функционални възможности той да бъде разследван, а не чрез създаване на нови структури.

По време на срещата с председателя на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и неговия екип бяха обсъдени идеите на ръководството на Съда за въвеждане за тестов период от 2 години на решения по съкратена формула и за набелязване на дела, които могат да имат голямо значение за развитието на юриспруденцията.

Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия заяви, че настоятелно ще препоръча на Висшия съдебен съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на човека. Двете страни се обединиха около мнението, че повишаването на запознатостта с Европейската конвенция за правата на човека може да доведе до намаляване на осъдителните присъди и значително съкращаване на обезщетенията, които страната трябва да плаща за осъдителни присъди. 

Янаки Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС

На срещата присъства и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев, както и беше проведен кратък разговор с трима юристи от българската секция на Съда.

Програмата на министър Стоилов продължава със срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция "Права на човека и правова държава" към Съвета на Европа Христос Джакумопулос.

Константин Тодоров
262 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз съм

2021.10.25 | 16:21

1
За Цън Цон да стане преИденгна България

Добави коментар

Водещи новини