Мирослава Тодорова: Съдът в Страсбург казва, че българските държавни органи под законен претекст са постигнали незаконна репресия

  • 20 октомври 2021 10:24

  • 1069
  • 2
Мирослава Тодорова: Съдът в Страсбург казва, че българските държавни органи под законен претекст са постигнали незаконна репресия
© Булфото (архив)

"Историята е от 2013 година, но сюжетът започна доста по-рано, но няма как да бъдат забравени тези събития, още повече, че нещата продължават у нас в същата логика, независимо от промените и не сме се справили с всички проблеми, които са посочени в решението на съда", коментира пред БНР съдия Мирослава Тодорова за осъдителното решение срещу България в Европейския съд по правата човека по нейна жалба.

Осъдителната присъда срещу България е в Европейския съд по правата на човека, по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбур заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност. 

Да припомним, че Тодорова сезира Съда в Страсбург след поредица от дисциплинарни производства, които й бяха образувани заради личните ѝ и тези на Съюза на съдиите критични позиции  към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на съдебната система.

"Обещетението не би трябвало да бъде централният въпрос, върху който трябва да се фокусираме. По-важното е след подобни решения да се разбере какво трябва да бъде направено, за да не случват повече такива неща. Мисля, че това е първото осъдително решение по жалба на съдия срещу България.

То е важно и защото за първи път по българско дело Европейския съд по правата на човека осъжда държава членка на Съвета на Европа, че са използвани легални средства за постигане на паралегални цели. Това е основният аспект на това дело. Това е всъщност едни от големите му приноси", заяви Тодорова.

"Стига се до заключение, че българските институции - ВСС и Инспекторатът към него, ВАС са злоупотребили с властта си и са допуснали развитие на едно дисциплинарно произвозводство срещу съдия, водено не заради целта, която се преследва в закона, а за да накаже за критични позиции.

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Затова Европейския съд по правата на човека по същество казва, че българските държавни органи под законен претекс са постигнали незаконна репресия, обобщи Мирослава Тодорова, цитирана от БНР.

По думите и това е и един от централните ни български проблеми, тълкувайки и решението на съда.

Тодорова каза,че решението постига удовлетворяването ѝ като жалбоподател.

По случая е уведомен прокурор, образувано е досъдебно производство.

Константин Тодоров
1069 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.20 | 11:03

2
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Дий

2021.10.20 | 10:58

1
Подкупна свиня

Добави коментар

Водещи новини