Образувано е досъдебно производство срещу задържаните за фалшивите сертификати във Велико Търново

  • 15 октомври 2021 21:42

  • 4256
  • 1
Образувано е досъдебно производство срещу задържаните за фалшивите сертификати във Велико Търново
© bulphoto (архив)

От Районната прокуратура във Велико Търново съобщиха, че срещу четиримата задържани мъже и жени е образувано досъдебно производство за създаване на официален документ с невярно съдържание.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28913

Законът предвижда за това деяние лишаване от свобода до 8 години. Задържаните са посредничили за фалшивите Covid сертификати, издадени в Кюстендил. Четиримата задържани във Велико Търново по разбитата схема с разпространение на фалшиви ваксинационни сертификати все още не са привлечени като обвиняеми.

Разбиха схема за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация

Има данни, че те са продавали сертификатите за суми по 500 и повече лева. Работи се и по версията за организирана престъпна група, съобщиха от Районната прокуратура.

Все още се изяснява дали в схемата има замесени медици от Велико Търново.

Няма повдигнати обвинения, съобщи районният прокурор Тихомир Шабов пред БНР: "Досъдебното производство е образувано за съставяне на официален документ с невярно съдържание, който съдържа регистрационни данни“.

Все още се изяснява какво е било предназначението на фалшивите документи за ваксинация, заяви районният прокурор Тихомир Шабов: "Тъй като крайният клиент, поне единият е в чужбина, очевидно е, че са ползвали сертификатите, за да излязат“.

Направени са обиски в домовете на задържаните, засега има данни за най-малко два продадени фалшиви сертификата. За поне един от тези документи е установено, че притежателят му е в чужбина, каза районният прокурор Тихомир Шабов и поясни, че задържаните са без общ бизнес, но са в приятелски отношения.

Продължава работата за установяване дали към схемата за издаване на фалшиви сертификати са съпричастни лекари от Велико Търново. Разследването продължава, предстои наблюдаващият прокурор да поиска удължаване на мерките на задържаните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28913

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4256 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Колко

2021.10.16 | 07:47

1
пъти трябва да се каже, че поне 5% от ваксинираните са по метода ваксината в мивката, кинтите на масата,китапа в джоба. И това няма хващане. Колко трябва да сме………

Добави коментар

Водещи новини