Още през август е подаден сигнал за насилие над по-голямото дете от пожара във Варна

  • 11 октомври 2021 21:10

  • 15144
  • 0
Още през август е подаден сигнал за насилие над по-голямото дете от пожара във Варна
© bulphoto (архив)

Родителите на двете деца, които загинаха при пожар във варненски блок остават в ареста. Двамата са задържани за срок от 72 часа, а за престъплението, към което са привлечени като обвиняеми, се предвижда затвор от 5 до 15 години.

Оказва се, че срещу тях още през август е подаден сигнал за домашно насилие над по-голямото дете. Той е бил подаден от биологичната майка на 4-годишното момиче, за което се грижил бащата.

В същото време от прокуратурата съобщиха за разминаване на версиите за избухването на пожара в апартамента.

Родителите на загиналите в пожара във Варна децата са обвинени за умишлен палеж

След като стана ясно, че родителите са известни на органите на реда и са злоупотребявали с наркотици, от прокуратурата днес заявиха, че има данни, че те са подпалили дома си.

"Към момента първоначалните данни и събраните доказателства сочат в тази насока, но все пак, за да сме категорични, трябва да бъдат приобщени всички експертизи по делото", заяви Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

По думите му от доказателствата към момента се налага извод, че целта е била запалване на имуществото на значителна стойност.

"Първоначално като работна хипотеза беше, че пожарът е за заличаване на друго по-тежко престъпление", добави Красимир Конов.

При полицейския разпит майката на децата често сменяла версиите за случилото се.

"Констатирахме противоречия, както вътрешни в самите им обяснения, така и противоречия между самите обяснения, което означава, че предстои извършване на комплекс от следствени действия за проверка на изнесеното от тях", каза още окръжният прокурор на Варна.

От Агенцията закрила на детето обясниха, че през август при тях е постъпил сигнал от биологичната майка на по-голямото от двете деца, загинали при пожара.

През септември социалните са били направили проверка, от която установили, че нямало следи от насилие и нередности. По думите на служителите, сигналът към тях бил изпратен най-вероятно заради това, че бащата не допускал майката до детето ѝ.

Не става ясно дали по време на проверката на социалните работници в дома е имало електричество и при какви битови условия са отглеждани двете деца.

Непосредствено след трагедията стана ясно, че в апартамента не е имало ток, а семейството е използвало туристически газови котлони.
От прокуратурата ще подложат задържаните родители на съдебно-психиатрична експертиза. Разпитите на свидетели продължават.

Мая Йорданова
15144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини