Ключов доклад доказва, че Спецов не е данъчен измамник

  • 30 септември 2021 08:56

  • 7620
  • 9
Ключов доклад доказва, че Спецов не е данъчен измамник
© Булфото (архив)

Настоящият директор на Националната агенция по приходите Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа не е укривал данъци по времето, в което е бил собственик и управител на фирмата "Гранекс Трейдър", не дължи никакви пари на хазната и не е извършвал опити за ДДС измама.

Това са изводите, до които са достигнали двама следователи от Националната следствена служба. Техният доклад не е оповестен все още публично, но основните данни от него са съобщени от източници на "24 часа". Медията е потърсила за коментар и НАП, и НСС, но официален отговор не е бил получен, тъй като проверката по казуса формално още не е приключена. 

Ревизията на фирмата на Спецов била за период, в който не е имал общо с нея

Припомняме, че Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа е обект на атаки за евентуално данъчно престъпление почти от деня на своето назначение. Особено активни по темата бяха от ГЕРБ, които дори правеха собствени разследвания. Самият бивш културист твърди, че ревизията на бившата му фирма е била за период, в който той не е бил неин собственик, нито управител.

Той получи и категоричната и поддържана и до днес подкрепа на вече бившият финансов министър и настоящ съпредседател на "Промяната продължава" Асен Василев. Първоначалното разследване по темата дойде от сайта bird.bg. 

Булфото (архив)

Спецов е продал дружеството си "Гранекс Трейдър" на 7 април 2016 г. Малко след като около фирмата се разшумя заради неразплатени към хазната задължения, Георги Кадиев от БСП (тогава кандидат за депутат) показа документ, от който е видно, че НАП е започнала ревизия на дружеството. Той е с дата 15 юли същата година. Кадиев твърдеше още, че Спецов в знаел за ревизията, която е щяла да открие задължения на фирмата и именно затова се е отървал от нея. 

Фирмата влиза в списъка на длъжниците на НАП с над 5000 лв. задължения през юли 2017 г., показва публичната справка, пусната от приходната агенция преди дни в новата рублика на сайта "Прозрачно управление". Вписаното задължение е за около 1,1 млн. лв. В Търговския регистър последният финансов отчет на компанията е от 2014 г. и по това време тя е видимо в добро финансово състояние, показва още справката. Приходите й обаче рязко са спаднали за 2015-а.

Сагата "Спецов" бе предадена на прокуратурата, а според информацията на "24 часа" - двамата следователи от НСС са установили "безспорна липса на доказателства за извършено данъчно престъпление" от шефа на НАП. Проверени са и негови съдружници от периода, както и свързани фирми. 

Когато "Гранекс Трейдър" е била активна и е извършвала дейност, неин управител е бил друго лице, а след февруари 2015 г. - трето. В нито един момент обаче, когато фирмата е активна, Спецов не е в нея. 

Всъщност оказва се, че проблемът на НАП оттогава е, че не е признала разходи на компанията за сделки със зърно, заради липса на документи от страна на доставчика. Самата продажба обаче е установена, извършена и доставката е направена, тоест няма ДДС измама. 

Румен Спецов: Няма да търпим корупция в НАП

Към датата на връчване на акта пък Спецов вече е напуснал фирмата. Към тази дата (на напускането му) няма издадени документи за нарушения. 

Ако документът се окаже верен и НСС и прокуратурата го съобщят официално, ще се сложи край на поредна сага в българския политически живот. Припомняме, че от ГЕРБ направиха няколко специални пресконференции, в които обвиниха Спецов в измами. 

Радина Лазарова
7620 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.09.30 | 10:06

9
Оставете го тоя Спецов ! ВАЖНОТО Е , ЧЕ моят ГАЛЪП КАЗВА : РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ , ПЕТКОВ ПРЕМИЕР , ГЕРБ АУТ , ДПС АУТ , останалите правят коалиционно правителство ! РАШКОВ ГЛАВЕН ПРУКОРОР ! БОРИСОВ ГЛАВЕН ЗАТВОРНИК !

2021.09.30 | 10:01

8
Ти да видиш! Ама той бил много хрисим този Спец-OFF

2021.09.30 | 09:34

7
Да изчакат още половин година да управлява НАП и ще излезе, че имат да ми връщат едни надвзети милиони. вЕрваме!
НЕ Е БЕ

2021.09.30 | 09:22

6
разбира се заобиколил е закона като си е продал фирмата на мангал и мангала се е разписал за една две сделки за милиони и после е изчезнал парите прибрал спеца манго липсва никой не плаща на държавата виновен НЕМА
НЕ Е БЕ

2021.09.30 | 09:22

5
разбира се заобиколил е закона като си е продал фирмата на мангал и мангала се е разписал за една две сделки за милиони и после е изчезнал парите прибрал спеца манго липсва никой не плаща на държавата виновен НЕМА

2021.09.30 | 09:16

4
ЗНАЧИ РАШКОВ ЛЪЖЕ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.09.30 | 09:12

3
поредната опорка на работодателя увехна... Ко ше прайм ся и как ще тролим?
Спецов може да не е,

2021.09.30 | 09:03

2
но Тиквата е спец по измамите.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.30 | 09:02

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини