Прокуратурата разследва и мобилния екип за имунизации във Варна

  • 21 септември 2021 21:55

  • 3478
  • 4
Прокуратурата разследва и мобилния екип за имунизации във Варна
© bulphoto

След случая на вербална агресия към медици във Варна, прокуратурата разследва и мобилния екип за имунизации, както и РЗИ в града.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27506

Проверката на Районната прокуратура във Варна ще продължи най-малко 20 дни. Освен за това дали е била проявена някаква агресия към медиците в морската градина, се разследва и самият мобилен екип, както и регионалната здравна инспекция за това дали по закон са имали право да поставят ваксини.

Варненци атакуваха и затвориха пункт за ваксинации

А на фона на разделението „за” и „против” ваксинацията – медици предупреждават, че броят на новите случаи е много по-голям от броя на регистрираните. Проверката за случая във Варна е насочена основно към Регионалната здравна инспекция и начина на работа на мобилния екип.

В неделя пунктът в морската градина затвори, заради словесни нападки към медиците от страна на организирана група от противници на ваксините.

„Дали РЗИ са спазили реда в техните специални закони, за това как се снабдяват такива медицински пунктове с ваксини, с какви документи, къде по принцип трябва да се съхраняват тези разрешителни за прилагане на ваксините, дали въобще има такова разрешително. Също искам да се установи дали пунктът е отворен в съответствие със специалните разпоредби, които са за отваряне на такива пунктове”, заяви пред Нова телевизия Станислава Бакалова, наблюдаващ прокурор, Районна прокуратура – Варна.

Разследва се и дали е имало агресивно поведение към медиците.

„В момента това е предварителна полицейска проверка … с тях ще се проведе беседа, ще им бъдат снети обяснения, просто те трябва да обяснят в един съвсем естествен разговор какво точно се е случило. Кога, къде, на какво място, кой с кого е говорил, защо е говорил”, допълни Бакалова.

Медиците осъждат поведението на противниците на имунизацията срещу COVID-19.

„Вандалска проява, груба и просташка. Освен вандалската проява обаче, застрашава здравето на хората, които в този ден са искали да се ваксинират. Застрашава здравето на тези екипи, които са подложени на стрес. Това застрашава оцеляването на нацията ни”, категоричен е Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Колегите ни работят на терен, те нямат никаква защита , така както нямат защита колегите от центровете за спешна медицинска помощ , от звената за спешна помощ към болничните спешни заведения. Ние работим без никаква охрана”, заяви Райна Бояджиева, Асоциация професионалистите по здравни грижи.

На този фон – броят на заразените расте.

„Заразените са повече, отколкото тези, които влизат в официалната статистика. И това не е нещо, което се налага конспиративно. Това е просто хората, които си взимат от аптеките тестовете, тестват се и си остават вкъщи без да се регистрират в системата”, твърди д-р пулмулогът Александър Симидчиев.

Пред ваксинационните пунктове пък почти няма желаещи да се имунизират. Пример за това е този в метрото до НДК в София.

„Към момента са минали десетина човека. Засега са малко хората. Повечето хора имат въпроси, свързани са основно с нашумелите теории за тромбози, за проблеми след поставяне на ваксинация” , твърди д-р Хубен Кожухаров, лекар във ваксинационен пункт в София.

След разяснение са малко тези, които се отказват от поставяне на ваксина. За последните 24 часа едва 7 555 души са се ваксинирали в цялата страна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27506

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3478 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
хахаха

2021.09.22 | 05:07

4
гешефтарите на каскета се чудят вече как да събират симпатии - почнаха да се подмазват и на олигофрените.
Мунчо

2021.09.22 | 01:59

3
А оня педер@ст дето обича да се завира по магазините без маска - него кога ще го разследвате?
Дона

2021.09.21 | 22:24

1
Леле,леле 5 човека искали да се ваксинират и някой им попречил!!!!

2021.09.21 | 23:21

2
СМЕШНИК! ОБУВАЙ ЦЪРВУЛИТЕ И ДА ПАСЕШ СТАДОТО!

Добави коментар

Водещи новини