Помагачът на Станимир Рагевски в убийството на Юмер Мехмед беше доведен с конвой в съда

  • 03 септември 2021 18:33

  • 5323
  • 0
Помагачът на Станимир Рагевски в убийството на Юмер Мехмед беше доведен с конвой в съда
© Булфото

Бургаският окръжен съд потвърди определението на Районния съд и взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Деян Дичев.

Производството бе образувано по жалба на обвиняемия и неговия защитник срещу взетата спрямо него най-тежка мярка за неотклонение. Дичев е заявил пред съдебния състав, че е оказал помощ и ще продължи да съдейства на разследването и е поискал мярката му за неотклонение да бъде изменена в „домашен арест“ по постоянния му адрес, където да се грижи за дъщеря си, предаде БНР.

Вижте обвинения за убийствата на Юмер Мехмед и брокерката Теодора Бахлова

Дичев е обвиняем за осъществено по отношение на Станимир Рагевски лично укривателство, извършено в периода от 04 до 11 август, в Бургас и изразяващо се в оказана от него помощ в укриване и изхвърляне на разчлененото тяло на Юмер Мехмед,  укриване в помещение в сградата на ДНА на огнестрелното оръжие, използвано за убийството на 28-годишния Юмер, с цел срещу Рагевски,  който е извършил убийството да бъде осуетено наказателно преследване за това престъпление. 

Според въззивната  инстанция няма опасност обвиняемият да се укрие. Той разполага с постоянен и настоящ адрес, известни на органите на досъдебното производство, където може де бъде намиран и до момента действително винаги се е отзовавал, когато е бил призоваван да се яви за нуждите на разследването. Но е налице реална и непосредствена опасност обвиняемия да извърши друго престъпление, ако не е задържан.

Действително от справката за съдимост и справката за изтърпените от Деян наказания „Лишаване от свобода“ се установява, че той е изтърпял ефективно последното наложено му наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три години и три месеца на 21.04.2006 г. и след тази дата липсват влезли в сила спрямо него осъдителни присъди за престъпление, както и наложени други наказания „Лишаване от свобода“. Той следва да се счита за неосъждан. Според Бургаският окръжен съд обаче реабилитацията заличава единствено осъждането и свързаните с него последици, но не и факта на извършените преди това престъпления.

Така според съда обвиняемият е личност със сравнително висока степен на криминализация, което е пряко свързано с оценката за личната му опасност.

Предвид установеният факт, че средството на престъплението по чл. 115, както и лични вещи на убития и извършителя изглежда са били укрити в помещения, стопанисвани от настоящия обвиняем, или до които той има достъп, по мнението на Окръжен съд - Бургас възниква разумното съмнение, че е възможно обвиняемия да е укрил и други вещи свързани с престъплението по чл. 115 НК, които, ако не лично, то чрез други лица би могъл впоследствие на скрие или унищожи. 

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Сн. Булфото

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини