ВАП сезира служебния министър на културата и Фандъкова за проверка на баня "Овча купел"

  • 02 септември 2021 09:23

  • 606
  • 3
ВАП сезира служебния министър на културата и Фандъкова за проверка на баня "Овча купел"
© Novini.bg

В изпълнение на конституционно установените си правомощия, в защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за съдебната власт, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да организират проверка на обществената поръчка за „Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център с активно използване на минералната вода“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН). В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня „Овча купел“ в научен център за върхови постижения.

АКФ призовава за спиране на поръчка за адаптация на баня "Овча купел" в научен център

По време на проверката Министерство на културата следва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство.

ВАП изисква от Столична община (СО) становище относно поставените в медиите въпроси и пълна информация за дейностите, касаещи обществената поръчка. Следва да се докладват и действията, предприети от СО за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.

Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации следва да се изпратят до ВАП в кратък срок.

Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

Радина Лазарова
606 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЧИНГИЗ ХАН

2021.09.02 | 10:01

3
ЩЕ ВИ Е В А МАЙКАТА БУЛГАРАШКА! СКОТОВЕ МРЪСНИ, ИНАТЛИВИ !
ЧИНГИЗ ХАН

2021.09.02 | 09:59

2
КАЗАХ ЧЕШМАТА НА ГОРНА БАНЯ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ НА УЛИЦАТА, НА СПИРКАТА БЕ, ГО ВЕДО!
Хахаха

2021.09.02 | 09:46

1
Крадливата самоковска мангуста ще разследва се6е си? Дръжте ме :))))

Добави коментар

Водещи новини