Софийска районна прокуратура с уточнение за разследването на кадрите на полицейско насилие

  • 16 август 2021 09:33

  • 992
  • 2
Софийска районна прокуратура с уточнение за разследването на кадрите на полицейско насилие
© Novini.bg

Във връзка с постъпилите множеството запитвания от медии, Софийска районна прокуратура допълнително уточнява следното:

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК. Разследването се провежда от следовател от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, които към момента на деянието са били служители на Министерство на вътрешните работи. 

Една от жертвите на полицейския побой до колоните на МС: Доставяше им удоволствие на полицаите

По делото са извършени множество действия по разследването.

По реда на  НПК е приобщен запис от охранителна камера, описан в медиите като "под колоните на МС“. Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео – техническа експертиза. Същият, както и експертизата като способ на доказване, са част от доказателствения материал по досъдебното производство и се подчиняват на общите правила на НПК.

Такъв е регламентираният от процесуалния закон ред, приложим за стотици дела, наблюдавани от СРП, а и от всички прокуратури в страната. Винаги когато са налице видео или друг вид записи от значение за разкриване на обективната истина по дадено наказателно производство, същите се приобщават и изследват експертно по предвидения в НПК ред.

Органите на досъдебното производство в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина по реда и със средствата на НПК, което е и един от основните принципи на наказателния процес.

Радина Лазарова
992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
М52

2021.08.17 | 11:48

2
Защо само 4-ма !? Доста повече говеда виждам на видеото!
Розата

2021.08.17 | 07:33

1
ИЗРОДИ!

Добави коментар

Водещи новини