Четирима мъже отиват на съд за незаконно присвояване и укриване на автомобил

  • 29 юли 2021 15:50

  • 495
  • 0
Четирима мъже отиват на съд за незаконно присвояване и укриване на автомобил
© Pixabay

Районна прокуратура - Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу четирима мъже.

Двама от тях – Л.П. на 51 години и Б.М. на 42 години от София били привлечени към наказателна отговорност за това, че в съучастие, противозаконно присвоили чужд автомобил - престъпление по чл. 206, ал. 3, във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2, във връзка с ал.1 от НК. А на другите двама – К.Д. на 46 години от Велико Търново и И.М. на 51 години от Русе, били повдигнати обвинения за укриване на чужда движима вещ, за която знаели, че е придобита чрез престъпление, с цел набавяне на имотна облага - престъпление по чл. 215, ал. 2, т. 1 във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал.1 от НК. 

Автоджамбази върнаха кола, открадната от болна жена

През декември 2018 година Л.П. и Б.М. били в град Аликанте, Кралство Испания. Те решили да наемат автомобил, с който да се придвижват. След като влезли във владение на превозното средство, двамата решили да използват контактите си в криминалните среди, да придвижат инкриминирания автомобил на ход до България, където да го продадат и по този начин да набавят за себе си неправомерни доходи, а след това да заявят пред испанското дружество – собственик на автомобила, че същият бил откраднат.

Двамата реализирали плана си. Успели да докарат автомобила до България, оставили го на паркинг във Варна, а след това се върнали в Испания, където го обявили за откраднат. На 6 декември 2018 година автомобила с марка „Пежо“ бил обявен за издирване по линия на ШИС.

На територията на Република България другите двама обвиняеми се заели със задачата да продадат инкриминираната вещ, като целта им била да набавят за себе си имотна облага. В края на месец април, след дълги преговори и подготовка на превозното средство, двамата успели да уговорят и почти реализирали продажбата му. Действията им били осуетени от служители на МВР, действащи под прикритието на купувачи на автомобила.

При действията по разследване на случая, били извършени претърсвания в домовете на четиримата обвиняеми. В дома на Л.П. в град София било намерено високорисково наркотично вещество – марихуана с тегло 2,84 грама, което той държал без надлежно разрешително, и за което му било повдигнато обвинение. 

Задържаха автокрадец в Бургас

От дома на И.М. във Варна били иззети 20,12 кг нарязан тютюн за пушене без акцизен бандерол на стойност 11 106,24 лева и 1917 къса цигари с филтър, разпределени в общо 12 броя кутии, на стойност 718,88 лева, отново без поставен български акцизен бандерол. И.М. бил привлечен към наказателна отговорност и за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

Предстои делото срещу четиримата мъже да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни Л.П. и Б.М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови конфискация на част или на цялото им имущество. Другите двама обвиняеми – К.Д. и И.М., могат да бъдат осъдени с „лишаване от свобода“ от три до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини