Асоциацията на прокурорите за искането за отстраняване на Гешев: Политически акт, целящ дестабилизация на съдебната власт в България

  • 21 юли 2021 15:25

  • 1034
  • 3
Асоциацията на прокурорите за искането за отстраняване на Гешев: Политически акт, целящ дестабилизация на съдебната власт в България
© Булфото (архив)

Асоциацията на прокурорите в България за пореден път е принудена да изкаже публично тревогата си от застрашаването на върховенството на закона в страната.

Това пише в официално становище от страна на Асоциацията на прокурорите в България по повод искането за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Публикуваме позицията без редакторска намеса:

Иван Гешев поиска публикуване на "сигнала" на Рашков срещу него

"През последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерението си да изведат прокуратурата от съдебната власт, без да посочват причините за това си намерение и последиците от подобно действие. Очевидно независимата българска прокуратура се явява трън в очите на някои представители на политическата класа. Изправени сме пред масирана кампания за подчиняване на прокуратурата на политически кръгове и задкулисни интереси, което българското общество не може да си позволи да допусне.

Сред политическите актове, целящи дестабилизация на съдебната власт в България, причисляваме и внесеното във Висшия съдебен съветискане за отстраняване на главния прокурор. Изразяваме становище, че високите стандарти в правосъдието не могат и не следва да се базират на слухове, публикации и лични мнения, а на факти и доказателства. Главният прокурор на Република България не е политическа фигура. Той е избран от единствено компетентния орган – Висшия съдебен съвет и изборът му е признат за законосъобразен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

В нашите разбирания професионализмът не следва да отстъпва пред политическите интереси, поради което сме притеснени от поставянето от страна на представители на изпълнителната власт, на ултиматуми пред независимия Висш съдебен съвет, свързани с предстоящите му решения, което се явява ново и непознато до момента измерение на грубо нарушение на разделението на властите и безпрецедентен натиск върху съдебната система. 

Министър Рашков публикува мотивите, с които иска отстраняването на Иван Гешев

Мисията на българските магистрати е да отстояват законността и правото, справедливостта и морала. Ако тази възможност им бъде отнета, няма да остане преграда между българските граждани и произвола. Това мотивира нас, българските прокурори, да изпълняваме съвестно служебните си задължения, въпреки нападките и заканите, опитите за натиск и публичните внушения. Изразяваме готовност да продължаваме да стоим на пътя на престъпността и беззаконието, независимо от атаките срещу нас, защото сме призвани да работим за България. Надяваме се призвание в тази насока да открият и останалите представители на държавната власт, върху които тежи общественото доверие, а разумът и диалогът да надделеят".

Филип Епитропов
1034 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ала бала

2021.07.21 | 16:06

3
С помоща на тези господа се крадът бизнеси, тормози се населението а сега плачат като деца, затвор за вас.
Ко

2021.07.21 | 15:40

1
Спукана му е работата

2021.07.21 | 15:51

2
Е, ТО АПРИЛСКИ МЕРАЦИ НЕ СА СПАДНАЛИ, ДВАМА СЕ БИЯТ ЗА МЯСТОТО ТИ - ОНЯ С ДЪЛДЪЛГША НОС И РЕШЕТО

Добави коментар

Водещи новини