И ВАС се произнесе в полза за строежа на "Златен век"

  • 16 юли 2021 11:23

  • 1240
  • 5
И ВАС се произнесе в полза за строежа на "Златен век"
© Булфото (архив)

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд София – град от 25 юни 2021 г., с което се спира административното производство, образувано в ДНСК за ново спиране на строежа на сградата "Златен век" в столицата.

Административно дело № 7263 от 2021 г. беше образувано пред ВАС по частна жалба на Дирекция за национален строителен надзор (ДНСК) срещу определението на първоинстанционния съд. С него е допуснато обезпечение на предявен от "Артекс" иск срещу ДНСК по реда на чл. 128, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс. Разпоредбите дават право на всеки да предяви иск, за да установи съществуването или несъществуването на административно право, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита.

Шефът на ДНСК за "Златен век": Още от 1996 г. е предречено там да има такава сграда

Според определението на ВАС правилно АССГ е приел, че представените от "Артекс" доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, започнало с издаването на Констативен акт № СТ-146/18.06.2021 г. на ДНСК, безспорно установяват и наличието наобезпечителна нужда от спиране на административното производство, с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж, пише в определението на ВАС.

Съдът спря издаването на заповедта на ДНСК за спиране на "Златен век"

Върховните магистрати приемат, че правилно процесното обезпечение е допуснато при условията на чл. 391, ал. 1, т. 1 от ГПК без изискване от страна на съда за представянето на гаранция от страна на "Артекс". Причината е, че искът е подкрепен от достатъчно убедителни писмени доказателства и на следващо място за ДНСК не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка – спиране на административното производство по издаване на заповед за спиране на строежа. Поради това представянето на гаранция би било безпредметно, тъй като тя служи за обезщетение на ответника за вредите от неоснователно допуснато обезпечение, каквито в случая не биха настъпили.

С усещане за абсурдност: Златен век – разбира се; детски градини – друг път

Владимир Василев
1240 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.07.16 | 13:08

5
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милиционерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
FARAON

2021.07.16 | 12:07

4
ХАЗАРСКА КУЛА ;)
FARAON

2021.07.16 | 12:05

3
И ЗЛАТНИТЕ ПАВЕТА ДА ИЗВАДИТЕ, КАВАЛИ!
FARAON

2021.07.16 | 11:56

2
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, У ДИВОТИНО :)

2021.07.16 | 11:47

1
ВАС ТАМ НЕ БЕШЕ ЛИ ЛОЗАН ПАНОВ? СТРОЕЖА НЯМА ДА БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕН! СГРАДАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА!

Добави коментар

Водещи новини