Съдът отложи делото срещу шефа на "Русофили" Николай Малинов

  • 12 юли 2021 14:41

  • 331
  • 1
Съдът отложи делото срещу шефа на "Русофили" Николай Малинов
© Беновска пита

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Той е обвинен за шпионаж в полза на Русия.

Причината е, че Малинов е получил съдебните книжа по делото на 7 юли и не е минал седемдневният срок, в който той да се запознае с обвинението срещу него и да подготви защитата си.

Москва: Делото срещу Малинов е срещу несъгласните с антируската истерия

В съда съм заради подкрепата от Руската федерация, каза пред медиите Николай Малинов. Той допълни, че обвинението срещу него е безумно и посочи, че причината да се бърза с внасянето на делото в съда и насрочването му, е "сплашване на нашия избирател".

"Абсурдно е моето престъпление да е това, че съм подписал договор с научен институт и тези разработки са публикувани в научно-теоретично издание. Няма нищо тайно, нищо секретно. Никога не съм имал достъп до секретна информация", каза още Малинов.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Съдът му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 50 хил. лв. и му беше забранено да напуска страната.

През октомври 2019 г. съдия Андон Миталов от Специализирания съд разреши на Малинов да пътува за Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин. През февруари 2020 г. съдия Миталов получи забрана да влиза в САЩ заради участие в корупция. Прокуратурата внесе обвинителния акт по делото на 23 юни.

Спецпрокуратурата обвини Николай Малинов от "Русофили" за шпионство

Николай Малинов е и председател на партия "Възраждане на Отечеството", която взе участие на парламентарните избори на 11 юли в коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" /със секретар Жан Виденов/.

"Виждам пълен колапс и разпадане на лявото", каза Малинов по повод изборите. По думите му явно коалицията не е била достатъчно убедителна и категорична Той добави, че явно избирателят разбира "лявото" както то е заложено от партиите на "Прехода" и обясни, че на визията, която предлагат той и съмишлениците му, явно ще й трябва доста време, за да бъде припозната от по-голям брой граждани.

Радина Лазарова
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FARAON

2021.07.12 | 23:01

1
НА МЕДАЛА ТИ, ПОЛЕЗЕН ИДИ ЪТ ЛИ ПИШЕ ИЛИ ПРОСТИЧКО - ЮДА ? :)

Добави коментар

Водещи новини