ВАС пита Конституционния съд за Закона за водите

  • 17 юни 2021 13:17

  • 159
  • 0
ВАС пита Конституционния съд за Закона за водите
© Novini.bg

Върховният административен съд внесе въпрос в Конституционния съд за съответствие на разпоредба от Закона за водите с Конституцията, съобщиха от съда.

Питането е във връзка с дело, образувано по четири жалби срещу текстове от Тарифата за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване, приета през 2016 г. от правителството. Текстът от наредбата възпроизвежда чл. 194, ал.4, т.1 от Закона за водите, която предвижда, че таксата за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав и водохранилища се определя на базата на разрешения обем за изземване. Това довежда до диференциран подход, който се основава на вида на извършваната дейност, при определяне на таксите за право на ползване на водите.

Министър Личев към НПО: Възстанових дейността на Национален съвет по биоразнообразие  

Според върховните съдии определянето на таксата за право на ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав поставя стопанските субекти, които осъществяват тази дейност, в неравноправно положение спрямо останалите ползватели на водите.

Конституцията обаче посочва, че законът трябва да създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Радина Лазарова
159 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини