Съдът намери конфликт на интереси при кметовете на Стражица и Болярово

  • 15 юни 2021 11:07

  • 287
  • 1
Съдът намери конфликт на интереси при кметовете на Стражица и Болярово
© Pixabay

Адмистративните съдилища в Ямбол и Велико Търново  потвърдиха решения на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси за кмета на Община Стражица и за кмета на Община Болярово.

Решенията на съдилищата не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

КПКОНПИ погна бившия ректор на УНСС, кмета на Стражица и общински съветник във Варна

За Румен Павлов, кмет на Община е установен конфликт на интереси след проведена тръжна процедура през 2016 г. Общински имот с площ от 607 кв.м. е бил продаден за 11 472, 30 лв. на Д.И., назначен с трудов договор като шофьор в общината. През 2017 г. той продава същия имот на съпругата на кмета за сумата от 6340 лв. Съдът намира, че в случая са налице икономически обвързаности и кметът на Стражица е действал в свой частен интерес.

По отношение на сключен договор за покупко-продажба на имот-частна общинска собственост на  2 септември 2019 г., отново закупен от същия шофьор в Община Стражица, съдът намира за неправилно, че кметът не си е направил самоотвод при сключване на договора. Продаденият имот е с площ от 1020 кв. м. и граничи с хотел „Ралица“, собственост на градоначалника. Потвърдена от съда е наложената от КПКОНПИ глоба в размер на 5000 лв.

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кмета на Община Ракитово и на началника на РДНСК - Бургас

За Румен Павлов това е трето решение на Комисията, с което е установен конфликт на интереси. Първото решение е от 20 февруари 2020 г., когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му е наложена глоба в общ размер на 60 000 лв. С решение на Комисията от 13 май 2020 г. на кмета на Община Стражица за установен конфликт на интереси е наложена отново глоба в размер на 15 000 лв., като е постановено и отнемане на сумата от 53 350 лв. за това, че е подписал платежни нареждания за доставки на гориво, обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел „Ралица“, стопанисван от брат му и дъщеря му.

За Христо Христов, кмет на Община Болярово до 2019 г., КПКОНПИ е установила, че е сключил 5 договора за отдаване под наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд със своя син - земеделски производител. Кметът е бил длъжен да си направи самоотвод, тъй като действията му са в частен интерес на свързано с него лице – неговият син. Наложена му е глоба от 5000 лв.

Върховният административен съд остави потвърди, че има установен конфликт на интереси и по отношение на директора на Столичната здравноосигурителна каса - Гергана Андреева-Сотирова, защото тя е определяла месечното възнаграждение на съпруга си, главен специалист в ръководената от нея специализирана администрация.

Радина Лазарова
287 1

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.15 | 12:47

1
ВЕДНАГА ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ И АРЕСТ ЗА ДА НЕ ПРЕЧАТ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО!

Добави коментар

Водещи новини