Русенският окръжен съд назначи нова експертиза за артефактите, открити в дома на Пламен Бобоков

  • 02 юни 2021 16:19

  • 793
  • 6
Русенският окръжен съд назначи нова експертиза за артефактите, открити в дома на Пламен Бобоков
© Булфото (архив)

Русенският окръжен съд назначи днес допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за намерените артефакти в дома на бизнесмена Пламен Бобоков. По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на бизнесмена, предаде БТА.

Обвинението срещу него е, че на 17 юни миналата година в дома си в Русе държал 50 върха на стрели и копия - на обща стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Искането за допълнителна експертиза бе отправено по време на днешното заседание от адвоката на Бобоков Ина Лулчева, а съдът го одобри. Вещите лица трябва да обяснят по какъв начин е формирана цената на всеки предмет и да представят източниците, въз основа на които е определена. 

Пламен Бобоков на съд за незаконно притежание на археологически ценности

По време на заседанието експертите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, тъй като не е възможно да се установи къде са намерени. По думите им в българските музеи се съхраняват хиляди подобни експонати. Според тях всяка една от стреличките струва между 5 и 10 лева.

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе. Мъжът обясни, че работи от 2002 г. за Бобоков и поддържа дома му. Разказа какво се е случило при претърсването на 17 юни миналата година. Обясни, че не е присъствал при откриването на паното. Каза, че то се намирало в помещение, където се съхранявали подаръци, носени на Бобоков и семейството му през годините.

Икономът обясни, че не си спомня от кога паното е там. Той каза още, че рядко семейство Бобокови са в Русе. По думите му бизнесменът имал много приятели и познати. В повечето случаи, когато подаръците са носени, ги приемал той, тъй като Бобоков не бил в града.

Пред съда Пламен Бобоков обясни, че е наясно с обвинението, но на тази етап от делото не желае да дава обяснения.

В Русе отложиха дело срещу Пламен Бобоков

Припомняме, Софийският районен съд обяви за "незаконен" ареста на Пламен Бобоков. Съдът даде срок до 1 септември тази година да бъде изготвена допълнителната експертиза и насрочи нова дата за делото - 29 септември тази година.

Последвайте канала на

Novini.bg
793 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Krystleuvusa

2021.06.03 | 06:06

6
М­л­­а­­­д­­а­­ ­­м­­­о­­к­р­а­­ ­­у­­ч­­е­­н­­и­­ч­к­­а­ ­­ч­у­к­а­­ ­ ­W­­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­­.­­ ­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­­ ­­­7­ ­­.­­­ ­­­C­­ ­­L­­ ­­­U­­­ ­B
Nikkiydmta

2021.06.03 | 04:39

5
М­­л­­а­д­­а­­ ­­­м­­­о­­к­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­­ч­­­к­­а­­ ­­ч­­­у­к­а­­ ­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­­.­ ­­­B­­ ­­­G­­­ ­1­ ­­­7­ ­.­­­ ­C­ ­­­L­­­ ­U­­­ ­­B

2021.06.02 | 23:17

4
Правителството на Америка преди малко уличи в корупция Делян Пеевски ,Васил Божков и Илко Желязков. Крайно време е Херо да им каже за Б.Б и за Гешев. Не очаквам да го чуя по БТВ,НТВ или БНТ.
ЛЕЛЕИ

2021.06.02 | 18:36

3
КАТО СИ ПЛАТИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПЛАТИ ЧЕ МУ СЕ ОРОНВА ПРЕСТИЖА
Julieoivda

2021.06.02 | 18:29

2
М­л­­а­д­­­а­ ­­­м­­­о­к­р­­а­­ ­­у­­­ч­­е­н­­и­­ч­­­к­а­­ ­­ч­у­­к­­а­­­ ­ ­­W­­ ­­W­ ­W­­ ­.­­ ­­B­­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­7­ ­.­­­ ­C­ ­­L­­ ­U­ ­­B
Lauramhnja

2021.06.02 | 17:01

1
М­­­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­­о­к­­р­­­а­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­­и­ч­­­к­­­а­­­ ­ч­­у­к­а­­ ­­ ­W­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­.­­­ ­B­­­ ­G­­­ ­­1­­­ ­7­ ­.­­ ­C­ ­­­L­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини