Апелативният съд във Варна потвърди присъдите по делото "Хитрино"

12 май 2021 13:50

Апелативният съд във Варна потвърди присъдите по делото "Хитрино"
© Булфото (архив)
277 0

Апелативният съд във Варна потвърди присъдите на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата инстанция присъди на главния машинист Димитър Михнев 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от правото да упражнява професията си. Помощникът му Радослав Петков пък получи 10-годишна присъда и му е отнето правото да упражнява професията си за 12 години.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г., при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение - навлезли са в гарата със 78 км/ч., като не са изпълнили сигнализацията на предупредителния светофар, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч., припомнят от пресслужбата на Апелативния съд. Те не се се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч., с готовност за спиране.

До два месеца Апелативният съд във Варна ще се произнесе по делото "Хитрино"

В резултат на това последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. По този начин, по непредпазливост, двамата причинили смъртта на седем души, тежки телесни повреди - на четирима, и средни телесни повреди - на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.
 

Novini.bg
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини