Кунева: Кризата в съдебната система трябва да бъде преодоляна

  • 15 юни 2011 18:01

  • 840
  • 1
Кунева: Кризата в съдебната система трябва да бъде преодоляна
© Булфото

"В настоящата ситуация и особено след напускането на двама от членовете на Висшия съдебен съвет след скандала с назначението на Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в за председател на Софийски градски съд, въпросът за реформа на съдебната система става все по-неотложен", допълва тя.

"Споделям тревогата на Съюза за съдиите за безпринципното кадруване в системата и оценката им, че това е безпрецедентна криза. Тази криза е и в резултат от последователната намеса на изпълнителната власт в съдебната система, за която алармираха и от Европейската асоциация на съдиите", смята Кунева.

"Независимостта на съда е гаранция за гражданските права и свободи в страната. Необходимо е да възобновим дебата за съдебната реформа. Този диалог не трябва да бъде затворен в кабинетите на изпълнителната власт и експертите, а да привлече максимален брой представители на гилдията, гражданското общество и неправителствения сектор. Като кандидат за президент смятам, че и президентската институция може да има значителна роля. Именно затова залагам като приоритет прозрачността при назначенията от президентската квота в съдебната система", се казва още в съобщението.

840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги

2011.06.15 | 18:35

1
Нещо много рано започна да се вживява в ролята на президент.Комунистическа ку*ка.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини