Камарата на следователите: Искането за закриване на Спецпрокуратурата е в интерес на Цветан Василев, Божков, Баневи, Бобокови

  • 28 април 2021 12:51

  • 1365
  • 7
Камарата на следователите: Искането за закриване на Спецпрокуратурата е в интерес на Цветан Василев, Божков, Баневи, Бобокови
© bulphoto (архив)

Камарата на следователите се обяви против предложените от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" промени, които касаят закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, КПКОНПИ и промяна на модела, по който се избира главен прокурор. В официално писмо до президента и председателя на НС, от камарата обясняват, че предложените промени връщат стари модели на работа. 

Внесените от народните представители законопроекти кореспондират с интересите на Цветан Василев, Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, Бобокови, добавят от Камарата на следователите в България, като са изпратили своето становище до президента Румен Радев и шефката на парламента Ива Митева.

Промяна в Конституцията е първият проект, внесен в парламента

Първата група проблеми, които следователите открояват - измененията нарушават принципа за разделение на властите и в частност - независимостта на съдебната власт. Вносителите на законопроектите от политическата формация "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" са допуснали съзнателно в предложените разпоредби да бъде включена и такава, която е присъствала в отменената вече социалистическа Конституция на Народна Република България от 1971г., пишат следователите и уточняват, че става въпрос за реда за избор на главен прокурор, като внесеният законопроект предвижда обвинител Номер 1 да се назначава и освобождава от президента по предложение на Народното събрание. 

ДБ внесли законопроект за спиране на дела на КПКОНПИ за 3 млрд. лв. Ето кой ще се облагодетелства

По аналогичен начин се е извършвал изборът на главен прокурор съгласно Конституцията от 1971г., което поставя под сериозен въпрос дали в действителност той би бил независим, при положение, че се излъчва от Народното събрание, който по своя характер е и политически орган. Подобно разбиране противоречи и на решение от 2003г. на Конституционния съд.

От тази коалиция многократно са били правени опити за оказване на политическо въздействие върху независимостта на съдебната власт, включително и чрез искания за лустрация на магистрати, пише в позицията на Камарата. А предложенията за изменения и в Закона за съдебната власт, даващи правната възможност на съдиите, прокурорите и следователите да членуват в политически партии или коалиции, в организации с политически цели и да извършват политическа дейност, според следователите също е в разрез с основни принципи на функционирането на съдебната власт. 

Андрей Новаков е сезирал ЕП за политическа намеса на ДБ в работата на КПКОНПИ

Колкото до закриването на спецмагистратурите, от Камарата пишат, че законопроектите кореспондират с интересите с лица, които са подсъдими или разследвани от тези органи. Относно предложението за закриване на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, според следователите, текстовете целят прекъсване на комуникацията между Прокуратурата и Комисията, което също би било в интерес привлечени към наказателна отговорност лица, разполагащи с огромен финансов и икономически ресурс.

От Камарата обясняват, че ще уведомят със становището си Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, Групата държави, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, както и посланиците на държавите - членки на Европейския съюз, на Съединените американски щати и на Великобритания.

Мая Йорданова
1365 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Боби

2021.05.10 | 20:44

7
Предложенията на ДБ са несериозни и необмислени както винаги
НОВО ПЕТ

2021.05.06 | 12:04

6
ЕСТЕСТВЕНО Е В ИНТЕРЕС НА МАФИОТИТЕ ОТ КОТИЛОТО НА.. .БСП
Julissa

2021.04.30 | 18:58

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Иванова

2021.04.30 | 09:58

4
Не се изненадвам. През последните години от Демократична България многократно показваха, че изобщо не познават законите и предлагат какви ли не глупости, които реално няма как да работят. Сега като са в парламента е още по-страшно, защото ще могат да прокарват какви ли не лобистки закони обслужващи олигарсите, които ги финансират.
Петър

2021.04.28 | 20:58

3
Излиза, че Демократична България взимат пари от фараон Василев, който избяга с 2 милиарда от КТБ.
БСП..КРАТУНИ ЧЕРВЕНИ

2021.04.28 | 16:04

2
ВСИЧКИ ТИЯ СА ОТ КОТИЛОТО НА БСП КОМУНЯГИТЕ...БОЖКОВ,БОБОКОВИ,АРАБАДЖИЕВИ,СТАЙКОВИ
123

2021.04.28 | 13:13

1
Ако мине! Ба си! Те са с имунитет - значи, може да са безотговорни, алчни, манипулирани. Важното е да осигурят бъдещи безметежни доходи от тези, де ще ни допоробят!

Добави коментар

Водещи новини