Опит за измама с ваксинация във Велико Търново

  • 24 март 2021 10:28

  • 3821
  • 5
Опит за измама с ваксинация във Велико Търново
© Getty Images/Guliver (архив)

Случай на подправено картонче за имунизация засякоха в неделя във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция във Велико Търново. Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая. 

В опита си да им бъде поставена ваксина, не са малко и случаите в старата столица, при които граждани се опитват да заблудят здравните власти, че са членове на избирателни комисии, за да получат доза извън ваксинационния план, съобщи БНР.

Директорът на Европол: Има опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус

На 21 март около 10.30 часа във ваксинационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Велико Търнов идва жена на средна възраст, която показва картонче за поставяне на втората доза от ваксината на „АстраЗенека“. Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета д-р Светлана Моминска:

„Тя беше единствената за деня, която дойде за реваксинация. Беше настоятелна, че трябва да ѝ се направи за деня. Ние много добре познаваме кратките характеристики на ваксините и при поставена на 21 февруари първа доза „АстраЗенека“ по никакъв начин нямаше как да се направи реимунизация“.

В картончето, представено от пациентката, на д-р Моминска прави впечатление, че има дописвано по датата за реимунизация, която при проверка във ваксинационния регистър се оказва, че не е 21 март, а е 2 май:

„Петицата беше поправена на тройка и годината 21 се използваше като ден, според нея. В проверка в регистъра установих, че е направена първа игла на 21 февруари, което съвпадаше с това на картончето. Оттам нататък всичко е хипотеза и желанието на дамата да бъде имунизирана, защото ѝ предстояло пътуване и ѝ трябва сертификат. Установи се, че не подлежи на втора игла, не може да ѝ се направи реимунизация“.

Опашки за ваксини от членовете на СИК

Картончето за ваксинация е официален документ и манипулациите по него са нарушение, заявиха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Неспазването на срока между поставянето на двете ваксини компрометира самата имунизация и може да доведе до здравен риск, предупреди д-р Светлана Моминска от здравната инспекция:

„Няма да има необходимия титър на антитела, които да предпазват, и човек обезсмисля идването си, и се превръща в рисков контингент, ако той представи документ, че е ваксиниран, а това не е направено по правилата. Друг риск е, че ние не знаем в рамките на този срок между първа и втора игла, който не е допустим, как ще реагира организмът. Възможно е организмът да отговори атипично, не така, както е описано в кратката характеристика на ваксината, и затова трябва, както ние спазваме сроковете, дозите. Призоваваме всички граждани да спазват този срок. Датите, които се обявяват за втора игла – това е минималният срок. Имунолозите призовават да се прави дори след тази дата, за да бъде по-добър имунният отговор и да сме по-защитени“.

Подправеното картонче на гражданката с датата за реимунизация не е първото нарушение на гражданите, на което се натъкват лекарите от РЗИ Велико Търново, в опитите на хората да получат ваксина извън утвърдените фази и списъци, разказа д-р Светлана Моминска:

„Да се представят за членове на избирателни комисии. Начините, по които ние разбираме, че те не са, веднага излизат наяве. Няма начин да се направи имунизация на човек, който не е във фазата, на човек, който не е подаден. За да стигнат списъците до хората, които имунизират, те минават през няколко специалисти, отвсякъде се оглеждат. Така че това е невъзможно“.

Хората, представили се за членове на секционните комисии, без действително да са ангажирани с изборите, не са получили ваксина.

Радина Лазарова
3821 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Duaaa16

2021.04.10 | 03:54

5
­­­В­­и­ж­­­т­­е­ ­­м­о­­я­т­а­ ­т­и­­­й­н­ ­п­у­т­­­к­­а­ ­­-­­ ­­W­­W­­­W­.­B­­G­­­1­­­7­­­.­­C­­­L­U­­B­­
Мнение

2021.03.24 | 11:40

1
Ами в такъв случай комисията и всички които участват в изборите да го ДУXAТ. Аз и семейството ми не сме ваксинирани. Родителите ми и тези на жена ми също. Мои роднини също не са. Близо 20 човека около мен НЯМА да гласуваме, заради това че не ни се предостави възможност да се ваксинираме с това което желаем. Няма да рискуваме здравето си заради някакви yтpепки. Призовавам всички да постъпят като нас. Щом комисиите са по-важни от останалите граждани ще ги накажем с това че НЯМА да гласуваме!!
Мнение

2021.03.24 | 13:07

4
Даскалова, дадохте ми още една причина да не гласувам. Щом не сте се ваксинирала, означава че така ще застрашите здравето на избирателите. Процеса трябва да е двустраненн, а не само вие от комисията да сте облагодетелствани с ваксините. С какво сте повече от другите а?? Да ми осигурят ваксина и ще гласувам. И за протокола не съм от герб но явно вие сте мръсна, червена подлога. Със здраве да си харчите 50те лв. Дано ви стигнат за четири години, хахахаха
дали не е

2021.03.24 | 13:05

3
Радке, стига клишета! Не "плащи" хората!
Радка Даскалова

2021.03.24 | 12:51

2
Аз съм в комисия за изборите!Отказах категорична да се ваксинирам!И не-няма да го духам аз и тези тако мен,а ще го правите вие самите!Не ходете да гласувате!всеки има своя избор!Само си мисля-истината там ли е,където ни я показвате,или умишлено,нарочно плащите хората,решили да гласуват?Ако е последното,то сте гаден платен гербаджийски трол!

Добави коментар

Водещи новини