Единият от обвинените за шпионаж опитал да избяга в руското посолство

  • 19 март 2021 12:41

  • 18538
  • 114
© Getty Images (архив)

Прокуратурата даде брифинг пред медиите по повод образувано досъдебно производство относно изнасянето на класифицирана информация в полза на чужда държава, предаде репортер на Novini.bg

По думите на главния прокурор Иван Гешев, който също взе участие в брифинга, информацията, която е била нерегламентирано предавана на чуждата държава, е касаела не само националната сигурност на България, но и тази на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ.

Този случай е без аналог в новата ни история, а и дори след 1944 г. Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност с ДАНС и служба "Военно разузнаване", които последните години възстановиха своя професионален капацитет, пострадал през годините на т.нар. преход. Силно се надявам този процес да е траен. Искам да обърна внимание и на съществения принос на двама човека. Това са министърът на отбраната г-н Каракачанов и ръководителя на Българското военно разузнаване Велко Атанасов – един изключително достоен български офицер, коментира главният прокурор на страната.

Гешев с първи коментар за акцията срещу руските шпиони

Дано този случай да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че преди всичко на първо място сме българи. Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме Родината – дума, която сме започнали да забравяме. За това, че сме българофили, а не българофоби, че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки. На базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България, допълни още Иван Гешев.

Закопчаха военнослужещи от Министерството на отбраната за шпионаж

,,За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Има веществени доказателсва за участниците в групата. С оглед на това, че престъпната дейност застрашава националната сигурност, няма да се отговаря на допълнителни въпроси. В резултата от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Става дума за бивш ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната'', обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни още, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване". Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Военна окръжна прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за извършени тежки умишлени престъпления против Републиката, които застрашават нейната национална сигурност. Получи се информация, в която се съдържаха данни за група от лица, занимаващи се със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава, която представлява държавна тайна, допълни говорителят на главния прокурор.

От прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във "Военно разузнаване". Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на "Военно разузнаване", който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

ДАНС задържа шпиони на Русия у нас

Сийка Милева уточни, че Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места.  Информацията, представляваща държавна тайна, била предавана на Резидента, който изплащал възнаграждения в различна валута. Сумите били предавани в пликове, посочи тя.

По време на брифигна стана ясно, че единият от общо шестимата задържани е опитал да избяга, но е бил заловен в близост до сградата на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка вероятност е понечил да се укрие.

Novini.bg
18538 114

Свързани новини

Коментари 114

Добави коментар
Janaa23

2021.04.10 | 03:55

114
­­­В­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­о­­­я­т­­­а­ ­т­­и­­­й­н­­ ­­­п­­­у­­­т­к­­­а­­ ­­­-­ ­­W­W­­­W­.­­B­­­G­­­1­­7­­.­­C­L­U­­B­­

2021.03.21 | 22:06

113
Съпругата на резидента. Искаше ми се да е съпругата на Президента, язък. Не че и тя не е готова да снася. Готова е и още как.
Иван Иванов

2021.03.19 | 15:36

92
Смешници. Какви тайни, какви 5 лева. Всичко, което става в Бг е известно както на изток, така и на запад. Това, което ни спретнаха предизборно е лов на вещици, нищо друго.
Марияна

2021.03.20 | 09:16

112
Така е чудят се каква идиотщина да сътворят, че да и повярват наивни те!

2021.03.19 | 16:01

101
Че даже и на север и на юг.

2021.03.19 | 15:37

94
Иванушка...дурачок мой
ХХХ

2021.03.19 | 17:44

105
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА
Марияна Лещарска

2021.03.20 | 09:12

111
Много точно казано!

2021.03.19 | 15:59

100
Руснаците са негодници.
Аз

2021.03.20 | 02:35

110
Като теб ...!!!
Лумпен

2021.03.20 | 02:10

109
Сега очаквам фатмака да излезне пред президентството с вдигнато юмруче, крещейки..... -,, Гешев оставка"...,, Борисов оставка"!
Aaa

2021.03.19 | 16:28

104
А Слави Трифонов има ли връзка с предателите?
Юнак Гюро

2021.03.19 | 21:52

108
Кой го бОли за тоя селяндур
Аха

2021.03.19 | 18:45

107
Демек да избяга при другите шпиони!
Андон Андонов

2021.03.19 | 18:02

106
Нека новини.бг да припомни на читателите,кой избяга в турското посолство преди няколко години и защо тогава потулиха този случай.
Соня Благоева

2021.03.19 | 16:13

102
Гнусни мръсни Гешевци

2021.03.19 | 16:21

103
Глупости. Гешев е точен!

Добави коментар

Водещи новини