Съд отнема имущество за 2,5 млн. лв. на Братя Галеви

08 март 2021 14:48

Съд отнема имущество за 2,5 млн. лв. на Братя Галеви
© Булфото (архив)
2049 6

Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу Братя Галеви и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв., съобщиха от съда.

Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са осъдени с влязлата в сила присъда, попадат в обсега на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност /ЗОПДИППД/. Придобитото от тях имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лв., а разликата между приходи и разходи на проверяваните и семействата им е отрицателна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати /МРЗ/ за семейството на Пламен Галев и на 4 876, 67 МРЗ на семейството на Ангел Христов.

Това означава, че разходите са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, се казва в решението на съда. Според съдебния състав липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество. По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация - имуществото да е придобито в рамките на проверявания период, да е на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият съдебен състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Двамата са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления - изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише още в мотивите си председателя на съдебния състав - съдия Татяна Костадинова.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на Братя Галеви и техните съпруги в село Ресилово, община Сапарева баня.

Депутат пита Младен Маринов къде се крият братя Галеви

 

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки, съдът е отхвърлил исканията в по-голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и искането за отнемане на оръжията, собственост на Братя Галеви, защото те са били отчуждени към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията. Съдът обаче е уважил исканията за отнемане в полза на държавата на тяхната левова равностойност.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на суми от продажба на леки автомобили, искането ще бъде уважено за сумите, които са посочени в мотивираното искане.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Novini.bg
2049 6

Коментари (6)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123130
­B­­­и­­ж­­т­e­­ ­­м­o­я­т­a­­­ ­­т­и­­­й­­н­­­ ­­­п­­­y­­­т­к­­­a­ ­-­­­> ­­B­­G­­­1­7­.­­­C­­L­­­U­B­­
Amandaa19

2021.04.10 | 03:56

91220
­­В­и­­ж­­­т­е­ ­­­м­­­о­я­т­а­­ ­т­и­й­­н­ ­­п­­у­т­­к­­а­ ­­-­ ­W­W­­W­­.­­­B­­­G­1­­­7­.­­C­­L­­U­­B­­

2021.03.09 | 09:02

33827
Защото им беше неудобно,На Васил Божков отнеха всичко а на приятелите на Гешев чак сега.Само калашников.
Бойко борисов

2021.03.08 | 15:13

33261
Гешев смени закона че след 4 април на всички ще ни вземат това което отпаднахме,
Явно си прост

2021.03.08 | 16:55

33325
ама си и вдлъбнат!
ivan ivanov

2021.03.08 | 15:13

33263
Който го купи на търга знае каде са !

Добави коментар

Водещи новини