Ахладова: България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури

30 януари 2021 14:38

Ахладова: България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури
© Министерство на правосъдието
675 7

България изпълнява в момента мерки, целящи цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от Европейския съюз по време на неформална видеоконференция вчера, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието, съобщават от Министерството на правосъдието.

"Очакваме приетите промени в Гражданскопроцесуалния ни кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма, да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес, и върху инвестиционния климат в страната", каза още българският правосъден министър. "Този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото", допълни още тя.

Министри на правосъдието подчертаха важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодариха за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал.

Министър Ахладова участва в неформалното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Министрите на правосъдието се обединиха вчера около това идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора, с оглед постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.

Дискутираха още, че следва да се търсят правни решения за защита срещу фалшифицирането по медицински продукти по наказателноправен ред.

Novini.bg
675 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Нанси Петрова

2021.01.31 | 20:21

7
Както и да работят в системата, важното е да не забавят умишлено съдебни дела и престъпниците да бъдат в затвора. Тези който бавят делата трябва да бъдат осъдени но не условно а реално да бъдат в затвора.

2021.01.30 | 16:17

6
Искам да я ебъ

2021.01.30 | 16:06

5
А, България РАБОТИ ли, по:ЗАПИСИТЕ, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Барселона, ОРТАЦИТЕ,............ "другаркоооооо"? ЗАЩО НЕ РАБОТИ?????????!!!!!!!!!

2021.01.30 | 15:05

1
то съдебната система е пълна порнография, а таа ПКП иска да я цифровизира, голем смех ...
Народа

2021.01.30 | 15:47

4
То ПКП-то мисли че ако им купи компютри и вече е цифровизация,доло горе за нея компютъра е като за винету пишештата машина.

2021.01.30 | 15:45

3
Всичко трябва да се цифровизира!
Globalna IZMAMA

2021.01.30 | 15:44

2
Tezi SSatanissti JUdEU-Massoni Otsstraniha Trump chrez FALSHIFIZIRANI "izbori".Pred Lizeto na Zelia Sviat tezi Diavoli izvurshiha Grandiozna IZMAMA.Veche Nikoi NE viarva che v US ima Zakoni i Spravedlivost.Dokaza se che FBI,CIA,voennite i Sudilistata sa chast ot Maffiata na Massonite SSatanissti Luzziferi-Afferissti Spravedlivosta beshe Potupkana BEZZEREMONNO MOSHEnnichesski chrez FALSHIVITE Medii,upravlaani ot JUdEU-Massonite,koito Razprostranavat GLOBALNI LUZI za FALSHIVO Zatopliane i za IZMISSLEN "viruss" koito e Nai- Obiknoven grip kakto Vsiaka godina.Chovechestvoto e v Plen Zarobeno ot SSatanisstka Maffia ot Pedoffili, Homoseksualisti, Transdzenduri,Lessbiiki.. izvrateniazzi,Korumpirani tipove ....... ....... ....... ....... ........

Добави коментар

Водещи новини