Делото "Хитрино" влиза в Апелативен съд – Варна

  • 24 януари 2021 21:36

  • 613
  • 1
Делото "Хитрино" влиза в Апелативен съд – Варна
© Булфото (архив)

Апелативен съд – Варна започва разглеждането на делото за жп катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016г. Присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Шумен е обжалвана от всички страни пред горната инстанция – двамата подсъдими и частните обвинители, а прокуратурата я протестира. Пред съда ще се изправят 64-годишният главен машинист и 45-годишният му помощник.

Те са управлявали влака по време на инцидента, при който седем души загубиха живота си, 14 бяха ранени и имаше материални щети за милиони, предаде БТВ.

4 години от трагедията в Хитрино

Главният машинист беше осъден от първата инстанция на 15 г. лишаване от свобода и 17 г. лишаване от право да упражнява професията си, а помощникът му беше лишен от свобода за 10 г. и от право да бъде локомотивен машинист за 12 г. Двамата са под домашен арест.

Според първоинстанционния съд, произшествието не е предизвикано от повреди в железния път, в електропреносната мрежа или във влаковата композиция. Установено е, че първият машинист не е бил заспал, тъй като устройството за бдителност е било включено и използвано от него. 

Дерайлирането обаче е било предотвратимо, ако са били спазени показанията на семафорите. Необходимо е било да се задейства режим „екстрено спиране“ (комбинирано спиране с пневматична автоматична спирачка и електрическо спиране). Ако това е било сторено, влакът би навлязъл с позволените 40 км/ч. 

Като отегчаващи вината обстоятелства съдът е приел броя на починалите и пострадалите, неоказването на първа помощ на ранените, нанесените материални щети, създадения риск за здравето на жителите на Хитрино и 10-дневната евакуация.

"Булмаркет": Разследването на инцидента в Хитрино от самото начало се водеше тенденциозно

Като смекчаващи отговорността са посочени действията по обезопасяване на влака. Отчита се, че пробитата цистерна не е отговаряла на изискванията на Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари. Жп инфраструктурата била поддържаната на минимума. 

Предстои Апелативен съд – Варна да направи цялостна преценка на правилността на присъдата, постановена от Окръжен съд – Шумен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
613 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БОИКО БОРИСОВ КАЗВА

2021.01.24 | 23:26

1
ПОНЕЖЕ РАДЕВ КАЗВА ИСТИНИ ЗА НАС И НИ Е НЕУДОБЕН ТРЯБВА ДА ГО ИЗКАРАМЕ КОМУНИСТ НАРОДЪТ Е ПРОСТ И ЩЕ МИ ПОВЯРВА САМО ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ КАТО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМ ГО ПОВТАРЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЩЕ СТАНЕ БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТОЙ Е РАБОТИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ВВС ЗА НАТО КОЯТО СИ Е АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДОРИ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ ЗА АНТИ РУСКА

Добави коментар

Водещи новини