Прокуратурата откри проблеми с везните за измерване на тирове при ГКПП "Кулата"

  • 22 януари 2021 09:41

  • 926
  • 0
Прокуратурата откри проблеми с везните за измерване на тирове при ГКПП "Кулата"
© Булфото (архив)

Софийска градска прокуратура, в рамките на надзора за законност в съответствие с чл. 145 от Закона за съдебната власт, е разпоредила проверка по постъпила жалба от член на Управителния съвет на Сдружение на малките и средни превозвачи относно данни за отклонения в тонажа при осъществяване на метрологично измерване на теглото на товарните автомобили. В нея се посочва за налагани глоби, които следва да се плащат на място, без право на обжалване. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Предметът на проверката касае реда и начина на използване на монтирани 6 броя везни с автоматично действие за измерване на моторни превозни средства в движение и за измерване на осовото им натоварване. Същите са били монтирани и въведени в експлоатация през 2020 година на ГКПП „Кулата“ след изпълнен проект за „Реконструкция на ГКПП „Кулата“.

Повече от 1300 моторни превозни средства са преминали през граничния пункт на Дунав мост 2 за последното денонощие

Софийска градска прокуратура е изискала становища от Агенция „Митници“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на икономиката, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Български институт по метрология (БИМ), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Сдружение на малките и средни превозвачи. Проведени са били и работни срещи между институциите.

В прокуратурата са постъпили данни от извършените проверки със становища на проверяващите органи и доклади от институциите, ангажирани с изясняване на фактите и обстоятелствата, с оглед експертната им компетентност.

Върнат е незаконен превоз на отпадъци

Въз основа на цялата представена документация, Софийска градска прокуратура е установила, че поставените кантари от типа AR-WIM, с производител ESIT, на територията на ГКПП „Кулата“, не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от БИМ.

Установено е било обаче липса на съгласуване от страна на Агенция „Митници“ с ДАМТН и БИМ по отношение закупуване на кантарите от AR-WIM, с производител ESIT, и тяхното приложение на граничните пунктове на територията на Република България.

С оглед констатираните различни становища на компетентните контролни органи, Софийска градска прокуратура е определила 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, мероприятия, законодателна инициатива и други такива действия, с оглед законовите им правомощия и компетентност, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини