Започва прокурорска проверка за боклука в река Искър край Своге

  • 15 януари 2021 14:22

  • 519
  • 0
Започва прокурорска проверка за боклука в река Искър край Своге
© Булфото (архив)

Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Това обяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира справянето с екологичния проблем.

Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия, посочи областният управител Илиан Тодоров: "Което означава, че от община Своге нямат задължението да ги почистват. Задължението за почистване е изцяло на държавата".

Той допълни, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита в извън населените места, които не са разчиствани от 30 години: "След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати".

Тонове боклуци задръстиха река Искър край Своге

По предварителни данни почистването на замърсения участък край Своге ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

"Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година, две тези боклуци да седят там", каза Илиан Тодоров, цитиран от БНР.

Novini.bg
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини